CWopsMnoho závodníků u nás i v celé Evropě si oblíbilo Memoriál OK1WC. Krátký, svižný CW závod s jednoduchými pravidly si leckoho získal a jeho popularita roste měsíc od měsíce, což je jen dobře. Chtěl bych upozornit na velmi podobný závod, který však není omezen jen na pásma 80 a 40 m a jede se celosvětově. Jde o tzv. Mini-CWT Contest, pořádaný americkým klubem CWops.

Závod probíhá každou středu ve 3 etapách. Každá etapa trvá hodinu, tj. první probíhá ve 13.00 - 14.00 UTC (zaměřená na Asii/Pacifik), druhá v 19.00 - 20.00 UTC (Evropa/Afrika) a třetí je už vlastně ve čtvrtek ráno, v 0300 - 0400 UTC (USA/Kanada). To, na jakou oblast je etapa zaměřená, je samozřejmě vedlejší údaj, zaměření se uvádí jen proto, aby bylo zřejmé, z jaké oblasti lze očekávat největší aktivitu.

Závod je určen pro všechny, nemusíte tedy být členem klubu. Není zde ani žádné bodové zvýhodnění členů nebo DX stanic, každé QSO platí za 1 bod, bez ohledu na to, jestli děláte kamaráda za rohem nebo DX na opačném konci světa, člena nebo nečlena. Násobičem je každá značka poprvé - uděláte-li např. N3JT na 20 m, máte jeden bod a jeden násobič. Když ho děláte na 40 m, je to už jen jeden bod. Výpočet skóre je jednoduchý - počet QSO x počet násobičů, pokud tedy máte např. 75 QSO se 40 různými značkami, bude celkový výsledek 75 x 40 = 3000 bodů. Skóre se samozřejmě počítá pro každou etapu zvlášť (včetně násobičů), každou etapu tak začínáte od nuly. Skóre se ani nesčítají, každá etapa je hodnocena samostatně a je tedy jedno, jestli se zúčastníte jedné, dvou nebo všech tří etap.

Jediným rozdílem mezi členy a nečleny je soutěžní kód. Ten je zvláštní v tom, že se nedává RST, ale jen jméno a buď členské číslo, nebo prefix země, zkratku státu nebo provincie. Ode mě tedy dostanete MARTIN 87, od VO1SA to bude JOHN VE, příp. JOHN NF (VO1SA není členem).

Výzva je "CQ CWT". Pokud zavoláte stanici, která dává takovou výzvu, nebuďte překvapeni, že vám nedává RST a hned vám říká jméno.

Závodí se na 10, 15, 20, 40, 80 a 160 m, upřednostňovaný úsek je 28 - 38 kHz od začátku pásma (platí i pro 40 m, tedy 7028 - 7038 kHz). Pokud je aktivita hodně velká, laďte se spíš nahoru! Je třeba se vyhnout expedicím (samozřejmě i s úsekem, kde volá pile-up) a není dovoleno ani rušit spojení, probíhající mimo závod. Pokud vás někdo zavolá pomaleji, zvolněte na jeho rychlost – cílem závodu je propagace CW provozu a každý by se proto měl cítit jako vítaný, mezi svými. Některé dny se dokonce závodí pomalu, účastníci jsou vyzýváni, aby nepřekračovali 20 WPM (100 zn./min.). Většinou je však CWT velmi rychlý, stanice se 40 WPM nejsou žádnou vzácností.

Deníky se neposílají, posílá se pouze hlášení, která je nutné odeslat do 48 hodin po skončení etapy. Pro tento účel je zřízen webový formulář na http://3830scores.com. Pořadatel však vyzývá k tomu aby účastníci hlášení skutečně poslali. Je to rychlé a nedá to žádnou práci. Jsou zde 3 kategorie - QRP (výkon do 5W), LP (výkon do 100W) a HP (výkon přes 100W). Kategorii musíte při posílání hlášení uvést, jinak vás systém nepustí dál. Součástí formuláře je i e-mail, u kterého je zaškrtávací políčko pro odeslání kopie hlášení na vaši adresu. Doporučuji ho zaškrtnout, máte pak jistotu, že vaše hlášení systém zpracoval.

CWT medaile

Výsledky jsou zveřejňovány na webu. Žádné diplomy nebo trofeje se nevydávají, za odeslání hlášení však dostanete bod a pokud jich nasbíráte dostatečné množství, dostanete medaili - bronzovou za 36 bodů, stříbrnou za 60 bodů a zlatou za 90 bodů. O počtu bodů, který máte, se dozvíte na https://www.3830scores.com/listeditions.php?arg=8ufqcBz6iiyvx.

CWT je podporován celou řadou programů. Já používám TR4W, který mi přímo hlásí výsledek, sumář z něj lze prakticky překopírovat do webového formuláře na 3830 a navíc podporuje rozšířenou databázi, stejně jako jeho předchůdce TR Log, takže mi program při QSO dosadí jak jméno, tak i případné členské číslo CWops. Databázi pro něj sám také udržuji a obé je k dispozici na oficiálních stránkách TR4W http://tr4w.net/.

Dalším oblíbeným programem je např. N1MM (N1MM+). O programech, podpoře CWT a databázích se víc dočtete na https://cwops.org/cw-resources-software/.

CWT má svoji zvláštní stránku na https://cwops.org/cwops-tests/.

Co mě na tomto závodě tak zaujalo? Především to, že je hodinový, je každou středu a vždycky se trefím aspoň do jedné etapy, i když mám nabitý den. Na rozdíl od jiných závodů není zamořený děsivými signály stanic z (bývalého?) východního bloku, jejichž operátoři vynikají mj. i bezohledným stylem práce - tady se skutečně nestává, že by vás někdo nenechal dodělat spojení. Líbí se mi i to, že tu není RST, tahle obezlička, která se povětšinou smrskla na 5NN opravdu nemá smysl.

Kromě stálých účastníků tu vždy bývá někdo nový, nejde tedy jen o to dělat dokola tytéž stanice. Závod je plný překvapení, na naprosto "nechodícím" pásmu vás najednou zavolá třeba W7 s tím typickým flutterem a ne, že byste ho volali vy a dobývali se na něj dlouhé minuty, ale on zavolá sám. Když si potom nalistujete třeba na QRZ.com, o koho jde, ani se nedivíte - on na vás otočil 4x7 el. Yagi a těch 28 elementů prostě cítit být musí. A že volá on vás? Oni si tihle "big guns" v CWT zkouší zbraně, SO2R je naprosto obvyklé (proto volá on vás) a proto dělají za tu hodinu i přes 150 QSO. V USA je tenhle závod hodně oblíbený (i když je poměrně nový, tak zejména potom, co je každou středu a nezapomíná se), tak i aktivita tomu odpovídá. V Evropě je to poněkud slabší, při dobrých podmínkách udělám tak max. 50 QSO, ale oproti úmorným závodům s 5NN A5 je to příjemná změna.

73,
Martin, OK1RR