Začátkem roku 2015 jsme začali plánovat další radioamatérskou expedici. Přibližně 14 dní jsme hledali zajímavou lokalitu a dostali jsme nápad uspořádat expedici do Guyany - 8R. Kontaktovali jsme 8R1AK, telekomunikační úřad. Našli vhodný hotel a po cca 2 měsících přišla odpověď: radioamatérské licence pouze pro americké občany - lituji.

Další volba tedy padla opět na Afriku. Hledali jsme nějakou zajímavou lokalitu a zvolili Zimbabwe.

Africký stát s bohatou a hlavně pohnutou minulostí. Roku 1890 bylo obsazeno území v podstatě Angličany a nazváno Jižní Rhodésie. Nezávislost na UK získala země roku 1980, počet obyvatel je nyní cca 12,38 mil. Jižní Rhodésie byla přejmenována na Zimbabwe, bohužel jako u jedné z afrických zemí se zde snad nejvíce rozvinul obrácený rasismus, doplněný množstvím neodborných zásahů do ekonomiky státu, což nutně vyústilo v postavení země jako jedné nejchudších v Africe s obrovským propadem hospodářství, nestabilitou a obrovskou inflací.

V seznamu DXCC je již v roce 1935 Jižní Rhodésie uvedená jako samostatná země s prefixem ZE1, v pozdějších seznamech už jen jako ZE, od získání nezávislosti je prefix Z2. Kontaktovali jsme holandský VKV radioamatérský tým, přečetli několik cestopisů a nezávislých cestovatelů. V neposlední řadě kontaktovali našeho kamaráda OK1MU.

Na internetu jsme našli telekomunikační úřad a zkusili poslat žádost o licence. Odpověděli poměrně rychle, asi za 2 dny. Současně jsme začali hledat ubytování přes AirBNB v okolí hlavního města Harare. Volba padla na nemovitost se zahradou. S jejím správcem Walterem Davidem Burkhardem jsme navázali emailovou komunikaci.

Od žádosti po obdržení licence uběhly celkem 3 měsíce. První problém byl jak zaplatit za vydané povolení. Zkusili jsme poslat peníze převodem z účtu. Odpověď přišla velice rychle, transakce zamítnuta. Neexistující účet. Zkusili jsme požádat pana Burkharda, zda nám laskavě řekne číslo účtu. Nebyl ochotný, nejspíše měl strach zneužití účtu. Zbývala poslední varianta poslat peníze přes Western Union. Petr OK1FCJ vyrazil na poštu a zablokoval na 40 minut přepážku. Dotyčná pracovnice neuměla poslat peníze, potom nevěděla platný kurz USD - koruna. Nakonec nám připočítala servisní poplatek. Celá záležitost vyšla na 3000 Kč a během pár minut byly peníze v Zimbabwe. Kontaktovali jsme pana Burkharda a čekali, kdy půjde na poštu a peníze vyzvedne a odveze je na telekomunikační úřad. Za 2 dny vyzvedl peníze a samozřejmě neodpovídal a nebyl ani dostupný přes SMS. Čekali jsme skoro 10 dní a najednou večer přišel e-mail a tam sken našich licencí a call Z21MG. Měli jsme obrovskou radost a musím se omluvit panu Davidovi Burkhardovi, že jsem mu křivdil. On peníze vyzvedl a ten samý den je odvezl na telekomunikační úřad. Za týden byly licence hotové, ale nedostal se ihned ke skeneru. Licence poslal za 3 dny.

Licence je vydaná od 15.9 do 15.10. 2015 a po interní dohodě jsme se rozhodli závodit v CQ WW RTTY v kategorii MS. V červnu kupujeme letenky u KLM, cena za osobu je 25 000 Kč včetně zavazadel 2*23 kg plus palubní zavazadlo 12 kg. Cena u Air France je 19 500 Kč, ale pouze jedno zavazadlo 23 kg.

První setkání členů expedice proběhlo 1. srpna v QTH OK1FCJ. Nejdříve kontrola antén Spiderbeam plus oprava vadných součástí. Obě antény Spiderbeam jsme zabalili a přesně zvážili - 22,8 kg. Další úkol byl kontrola antény vertikál 160/80 m. Odpoledne jsme vyrobili anténu vertikál 40/30 m a vše zabalili s přijímací anténou 4SQ pro spodní pásma. Ukončení pracovní soboty, byla konfigurace PC sítě a programu Wintest. Na závěr jsme sepsali na papír kdo co má zařídit. Úkolů je A4, jedná se o drobné dodělávky. Odzkoušený setup byl 3 ks Elecraft K3 a 3 ks notebook.

18 září večer se setkává celý team u Petra v Řitce a balíme poslední zavazadla a hlavně stále vážíme a kombinuje. Závěr, každé zavazadlo váží přesně 22, 8 kg. Příruční zavazadla váží vice než 12 kg.

19. září máme budíček velmi brzo, už ve 2 hodiny ráno. EXPEDICE začala. Jedeme pro Pavla OK1FPS a dále pokračujeme směr letiště Ruzyně. Parkujeme v Tuchoměřicích na odstavném parkovišti. Ve 4 hodiny jdeme odbavit zavazadla a máme problém s příručními zavazadly. Bohužel jsou moc těžká. My ale nemůžeme dát elektroniku do podpalubí. Naštěstí to Petr usmlouvá.

Let probíhá ve směru Praha - Amsterdam, Amsterdam – Nairobi, Nairobi - Harare. Letů je několik a cesta trvá přes 24 hodin. Nikoho to již nebaví, ale vyhráno stále není. Po příjezdu do Harare musíme nejprve zařídit víza, což se nám povede během 20 minut a hlavně projít celním odbavením.

Na celnici nastává první větší komplikace, nechtějí nás pustit dál. Ukazujeme licenci, nicméně se ptají co vezeme, zda máme místního zástupce, který nám udělá časově omezený dovoz atd. Hra o nervy ve stylu kočky s myší. My jsme stáli na svém, ukazujíc licenci, seznam zařízení a neustálým vysvětlováním. Tahle hra trvala skoro půl hodiny, než nás laskavě pustili.

Opustili jsme prostory letiště a již tam na nás čekal sympatický mladík Walter David Burkhard. Walter měl přistavený velký pickup a odvezl nás do domu, který pronajímá. Cestou nám vysvětluje, že dům vlastní rodina ze Švýcarska a původní majitelka umřela před rokem. Walter také studoval a pracoval ve Švýcarsku. Po půlhodině jízdy jsme konečně v klidné čtvrti u Waltrova domu. V Harare je několik čtvrtí, tahle patří skoro mezi nejbohatší a nejbezpečnější. Kolem celého domu je vysoký zděný plot a nad plotem je elektrický ohradník, který jde naštěstí vypnout. V zadní části je malý zahradní domek a tam bydlí zahradník Donald a v případě problémů nám může ihned pomoci. Uleháme po 26 hodinách. Moc toho nikdo nenaspí a ráno před 9. hod začínáme stavět první Spiderbeam a pokračujeme dále, vertikálem 40/30 m. Druhý vertikál 160/80 m již nestačíme dodělat, protože se rychle šeří.

Odpoledne chceme spustit první pileup a nejde elektrika. Zjišťujeme, že je to normální jev, dům má proto 2 rozvody a normální člověk to ani nepostřehne, protože má lednici, televizi napájenou ze záložních baterií. První CQ zkouší David OK6DJ na baterie a 50 wattů. Pileup se rozjíždí, asi o nás bude zájem hlásí. Petr s Pavlem kontaktují Waltra a přijíždí s otcem, který má servis na elektrické centrály a přiváži 6 kW Hondu. Cena za pronájem je 20 $/den plus benzín. Spotřeba je 20 litrů denně a litr stojí 1,3 $. Během pobytu jsme se dozvěděli, že proud nebude fungovat od 7 hodiny ranní do 23 hodiny. Důvod: je málo vody a celkové sucho v Zimbabwe a Zambii, které mají společné elektrárny. Navíc je veliká porucha na elektrárně a proto je situace v dodávkách elektrického proudu ještě horší. Nejhorší je obtěžující hluk z elektrické centrály a vysoké QRM.

Druhý den ráno jsme začali stavět druhý Spiderbeam a dodělali vertikál 160/80 m. Všechny vertikály měly dvě laděné protiváhy na každé pásmo a umělou zem natahanou z drátů. Postavili jsme poslední anténu - přijímací systém Hi-Z 4 SQ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Další dny jsme začali hledat zdroje rušeni. První nález: dům měl zahradu osvětlenou výbojkami, veškeré žárovky v domě byly úsporné. Trvalo nám to 3 večery, než jsme na to přišli. Museli jsme vypnout veškeré osvětlení v celém domě. Částečně zmizelo nejhorší QRM. Museli jsme nainstalovat klasické lampičky do vysílací místnosti a do kuchyně. Bohužel již jsme neměli do koupelny a na WC. Osobní hygienu jsme dělali za světla, ale na toaletu a po baráku jsme museli chodit i v noci a svítili jsme pomocí telefonu. Byla to celkem legrace, jednou rukou svítit a druhou vykonávat potřebu. Další nestabilní věc bylo připojení k internetu, proto jsme nemohli využít online log. Fungoval hodinu a pak neustálé výpadky, dost často jsme resetovali modem a po vysílání v pásmu 80 m se modem již nerozběhl. Naštěstí odpoledne v naší ulici pracovali telefoňáci a koupili jsme od nich nový modem za 30 USD. Tento modem byl stabilnější, ale občasné výpadky nás provázely do konce pobytu. Deník na Clublog jsem nahrával manuálně a několikrát za den.

Waltra jsme viděli skoro každý den a všechny důležité věci nám zařídil počínaje od jídla po benzín. Obchod potravin byl dobře zásobený a nacházel se 2 km od našeho domu. Přirovnal bych ho k Lidlu v Evropě. Potraviny dovezené do Zimbabwe byly dražší o 50 procent, proto jsme hledali domácí produkci, která byla stejně drahá jako v ČR. Přípravu každodenního oběda zajišťoval Petr. Přibližně ve 12 UTC jsme dali QRX 60 - 90 min a měli oběd. Rituál pokračoval odpoledním koupáním v bazénu. Po uvaření odpolední kávy, návrat do reality a opět pileup.

Vyvrcholením expedice byla účast v CQ WW RTTY. Závod začal v 00.00 UTC a všechna pásma zavřená a na 40 m nás nikdo nevolal. Čekali jsme na otevření pásma 20 m. Konečně se rozběhl EU pileup. V závodě se musí jet simplex a proto rate je nízký. Berem pouze nejsilnější stanice. V 9 UTC přijela návštěva, Objevil se Athol Z21LV, jediný místní radioamatér. Athol nás zve na návštěvu k němu domů, kterou přijímáme a proto musíme nechtěně QRX na 4 hodiny. Během návštěvy, nám ukazuje dům, farmu, antény Cushcraft A3 od 40 – 10 m a samozřejmě hamshack Kenwood TS-590 a Elecraft KPA500. Celý život žije s manželkou muslimkou a doma nemají žádný alkohol Jako správný hostitel nás zve na pivo, ale mimo domov. Jedeme do obchodu pro pivo a vracíme se do našeho QTH, kde diskutujeme s Atholem. Pivo má obsah 0,66 litru a každý musíme vypít 2. Máme lačný žaludek a všichni cítíme alkohol v hlavě. Athol odjel a my musíme pokračovat v RTTY závodu. Pásmo 20 m jsou otevřené do 00.30 UTC a potom opět přeladění na 40 m a doslova paběrkování. Druhý den nás již nikdo během závodu nenavštívil a nakonec jsme to dotáhli na 2140 QSO a 2 368 370 bodů. Je to oproti loňsku méně, ale absence pásma 40 a 80 m je znát.

V druhé polovině expedice jsme se rozhodli jet na výlet do hlavního města Harare a okolí. První nápad byl jet v pondělí, ale v Čechách byl svátek a tak jsme záměr přesunuli na úterý. Ráno přesně v 8 hodin pro nás přijel Walter a jeli jsme do malé zoologické zahrady, následovala prohlídka nejhorší a nejchudší čtvrti v Harare. Okna u auta jsme měli zavřené, aby nám někdo něco neukradl. Dále jsme se přesunuli do centra hlavního města a projeli hlavní třídu. Potom následovala cesta na hadí farmu, kde byli hadi od zelené a černé mamby po krajtu. Odpoledne jsme jeli na safari asi 20 km od Harare, které se dělilo na 3 části. První část, mezi lvy a lvicemi autem. Bylo to úchvatné projíždět 15 m od těchto zvířat. Druhá část opět volný průjezd autem mezi zebrami a žirafami. Následovala poslední část - klasická ZOO včetně průvodce a výkladu. Výlet se pomalu chýlil ke konci, ale Walter nás ještě nepustil. Museli jsme ochutnat národní jídlo, kukuřice opečená na ohni. Samozřejmě já jsem měl během chvilky afty v puse a těšil jsem se na desinfekci whiskou.

Zhodnocení pásem z našeho pohledu:

10 - 20 m - zde se dovolávali snad všichni, kdo se tomu věnoval. Napsalo mi několik amatérů například Láďa OK1LV nás dělal s QRP výbavou na 15 m. Pepa OK2PDN na 50 wattů a vertikál pásmo 17, 15 m. Mnoho dalších OKOM amatérů, stačilo zaslechnout prefix a volali jsme je.

30 a 40 m - zde velmi pomohl RX systém a logovali jsme mnoho stanic z USA. EU i JA. Vysílací ant vertikál pro každé pásmo a 2 laděné radiály pro každé pásmo. Navazovat spojení zde nebylo vždy jednoduché a rušení občas dosahovalo S7. Občas jsme neslyšeli nic pouze signál o síle 1 a značky jsme vůbec nečetli

80 m - vertikál ant plus 2 laděné radiály plus pasivní radiály položené na zemi. Přijímací RX ant 4SQ. 162 QSO první QSO s OK amatérem, kdo jiný, než OK2PAY. Později OK2ZA 579 a OK7GU 559. Velice pěkné otevření do JA a jako první JA1BK, ale bohužel jen 5 minut.

160 m vertikál ant plus 2 laděné radiály plus pasivní radiály položené na zemi. Přijímací RX ant 4SQ. 5 QSO 3 ok stanice a 1 PY. Zde se jednalo o skedy a zkoušeli jsme to několikrát vždy v celou hodinu.

160/80 m stejná anténa jako při expedici na PJ5/OL8R. Rozdílné země mezi Z2 a PJ5 byl velmi znatelný a proto naše signály i při výkonu 800 wattů v Evropě byly slabé. Prostě chybí moře.

Celkem jsme navázali 25679 spojení ve třech lidech a dosáhli nejvyššího rate při plném provozu na 3 zařízení provozem CW až 680 QSO, běžně v ten moment bylo přes 500 QSO. K dosažení tak vysokého rate potřebuje člověk plně otevřená pásma, ukázněné radioamatéry, bez vnějšího QRM a odpočaté operátory. Většinou vždy něco chybělo a proto bylo rate jaké bylo. V OK listu jsme se dočetli, že vysíláme moc rychle. Zvolnili jsme na 30 a 32 wpm, když byl dostatek stanic, tak Petr vysílal oblíbených 36 wpm. Na 80 m 24-26 wpm. Mód SSB - při plném otevření na všech pásmech jsme nejprve poslouchali 5-10 UP. Byly chvíle, kdy celé pásmo bylo plně přehuštěné a pobrat část značky byl veliký um a zkoušeli jsme poslouchat i 15 UP, potom Petr přešel na systém po číslech. Při menším pileup nebyl problém zapisovat i 2-3 značky současně do počítače.

Na závěr bych chtěl poděkovat sponzorům, kteří nám pomohli zrealizovat další expedici: www.dxnews.comwww.ges.cz, www.okdxf.eu, www.hamshop.cz, www.mastrant.com, www.mdxc.org, www.spiderbeam.com

Individuálním sponzorům: OK2ZA, 4L5A, OK7GU, OK1MY, OK2PDN, OK1MR, JA1BK, OK1TP, JH1RVQ, OK2RO, G3SNN. Fotogalerie je na našich stránkách www.cdxp.cz a zde najdete i linky jak získat QSL. Úplně na závěr, těšíme se opět na slyšenou z nějaké zajímavé lokality.

Vy 73 OK1FPS, OK1FCJ a OK6DJ