Závodní program TR4W (TR for Windows) drží několik prvenství - je nejmenší na světě, je nejrychlejší (některé procedury jsou psány přímo v assembleru), má nejmenší systémové nároky a nabízí nejširší možnosti konfigurace, prakticky nenajdete závod, který by v něm nešel aspoň odjet. U nás patří k nejoblíbenějším, je to dáno jeho historií.

DOSovský TR Log, jehož autorem je Larry Tree Tyree, N6TR se velmi rychle stal spolu s programem CT od Kena Wollfa, K1EA, nejoblíbenějším závodním programem. Důvodem byla nejen jeho široká konfigurovatelnost, ale i fakt, že úvodní verze 4.05 byla zdarma. TR Log došel až k verzi 7, ale jeho popularita začala stagnovat s tím, jak se měnily počítače. Po vymizení tehdy obvyklých sériových a paralelních portů a frontálním nástupu USB portu, který nebyl podporován MS-DOSem (avšak jiné verze jistou podporu USB nabízely), zaznamenaly závodní programy pro DOS prudký propad.

Po roce 2000 se sice objevily nové programy pro Windows, ale ty měly odlišnou filosofii a některé z nich příliš zaměstnávaly operátora, takže jejich obliba stoupala poměrně pomalu. Mnohé z nich fungovaly spíš jako počítačová náhrada papírového deníku, někdy dokonce nebyl ani transceiver propojen s počítačem. Zpravidla chyběla podpora externích databází, programy nebyly vhodné pro SO2R a neumožňovaly propojení více počítačů do sítě apod. Průlom způsobil až program N1MM nejen díky tomu, že uměl všechno, co mohou požadovat vítězové světových závodů po svém "vercajku", ale také proto, že je zdarma. Tím se nemohou pochlubit další favorité mezi závodníky - Win-Test ver. 4 - (50 €) a WriteLog ver. 12 is (30 USD).

TR4W (TR for Windows) je a vždy byl freeware. Jeho základem je zdrojový kód TR LOGu pro DOS, který poskytl jeho autor Larry Tyree, N6TR. Základní myšlenkou projektu bylo portovat TR LOG pro prostředí Windows a samozřejmě přizpůsobit program novému hardware. TR4W je psán v čistém Windows API (Application Programming Interface) a navržen tak, aby byl co nejmenší, nejrychlejší a měl co nejnižší systémové nároky. To se podařilo, spustitelný soubor má dnes stále jen 330 kB. Přitom nejde o jednoduchý projekt, program obsahuje 40 oken a má více, než 100 000 řádek zdrojového kódu. Projekt zahájil v březnu 2006 Dmitrij Guljajev, UA4WLI a pokračoval v něm až do roku 2012. TR4W začal ke konci tohoto roku stagnovat, kromě několika ruských závodů lokálního významu nepřibývaly nové závody, nerozšiřovala se podpora nového hardware a situaci nezachránila ani možnost lokalizace (českou verzi udělal Slávek, OK1HX). TR4W byl populární spíš na Východě, ale contestové špičky dávaly přednost N1MM a placenému Win-Testu a WriteLogu.

TR4W

(kliknout pro zvětšení)

Změna přišla až s novým týmem vývojářů (GM0GAV, K1TO, LU5DX, N4AF, NY4I, UR7QM). TR4W se podařilo oživit, objevily se nové verze, odstranily se zejména letité chyby a popularita TR4W začala opět narůstat. K zásadnímu obratu však došlo po převedení TR LOGu z proprietární formy na Open Source Software. Rozšířil se počet vývojářů i jejich podpora, TR LOG si tím prakticky zajistil "nesmrtelnost". Otěže vývojářského týmu třímá Howie, N4AF, k dispozici je i fórum podpory na https://groups.google.com/forum/#!forum/tr4w

Popularita TR4W - v porovnání s ostatnímí závodními programy pro Windows byl ke dni konání CQWW CQ 2015 na třetím místě za N1MM a Win-Testem.

TR4W hlavní okno

Hlavní charakteristiky TR4W:

  • Plná kompatibilita příkazů TR LOGu.
  • Windows OS platforma – Windows 98/ME/2000/XP/Vista/7/8/10.
  • Pracuje i pod Linuxem + wine.
  • Minimální systémové nároky (200 MHz CPU, 16 MB RAM).
  • Dva režimy práce - CQ a S&P. Konfigurovatelný režim AutoCQ.
  • Podpora práce se dvěma transceivery (SO2R).
  • Víceuživatelský režim.
  • Podpora více, než 155 typů závodů.
  • Standardní definiční soubor zemí a zón CTY.DAT (http://www.country-files.com/)
  • Podpora databází TRMASTER.DTA a INITIAL_EXCHANGE.
  • Implementováno více, než 250 příkazů původního TR LOGu + 80 nových příkazů.
  • Podpora nejběžnějších HF/VHF transceiverů Elecraft K2/K3, Yaesu, Icom, Kenwood a TenTec.
  • Podpora klíče Winkeyer USB (K1EL).
  • Podpora ovládání anténního rotátoru.
  • Interface pomocí sériových (COM) portů nebo USB <-> RS-232 s využitím převodníků.
  • Rozšířená bandmapa pro každý transceiver zvlášť, podpora split provozu.
  • Podpora práce v síti. Client–server model, TCP protokol.
  • Zálohování logu na USB "flešku".
  • Průběžný záznamník MP3.
  • Vysílání CW pomocí COM nebo LPT portu, vypínatelný příposlech přes reproduktor počítače.
  • Uživatelsky volitelné velikosti a umístění oken, typy písma a barvy.
  • Podpora UDP interface s dalšími programy (DXkeeper apod.)

Naprosto uniátní vlastností TR LOGu a TR4W je použití rozšířené master databáze TRMASTER.DTA, která se používá nejen pro SCP (Super Check Partial), ale může obsaovat ještě jméno, předchozí značku, sekci ARRL, CQ zónu, členské číslo FOC, lokátor, ITU zónu, kontrolní kód Sweepstakes, QTH, předvolenou rychlost CW, členské číslo Ten Ten a 5 dalších uživatelsky definovatelných údajů. K tvorbě TRMASTER.DTA lze použít původní program pro DOS (ke stažení zde) nebo jeho linuxovou variantu (ke stažení zde).

TR4W je tedy zpět a ještě lepší, než kdy byl dříve. Vývoj jde velmi rychle kupředu, existuje opět česká verze (TNX OK1RR) a program mnoha svými vlastnostmi hravě strčí do kapsy mnohé zavedené závodní programy. Tak proč ho nezkusit?

Odkazy:

Hlavní stránky TR4W - http://tr4w.net/

Linuxový klon TR LOGu (od W9CF) - http://www.kkn.net/trlinux/

Původní TR Log (DOS od N6TR) - http://www.trlog.com/

Fórum TR4W - https://groups.google.com/forum/#!forum/tr4w

P.S. de OK1RR: V české verzi byla použita podstatná část překladu, který dělal Slávek, OK1HX. Jemu tedy náleží autorství a dík, já jsem dodal jen maličkosti.