Dlouhá léta otravoval na pásmech. Přesně se ladil a špatně vysílal. Používal značky EASSYL - EAHSYL - EA5SYL, jindy FDDA - FBDA - F6DA). Před několika lety Angličané zjistili, že signál EASSYL je vyzařován v azimutu cca 120 stupňů. To však nestačilo, proto byl pro spolupráci získán jeden z vysoce postavených radioamatérů, který má k dispozici profesionální zaměřovací systém. Nešlo přitom o žádnou sóloakci, ale o regulérní projekt v rámci 1. regionu IARU, jehož smyslem bylo nejen odhalit pachatele, ale vytvořit metodu a dát radioamatérské veřejnosti jasně najevo, že "tahle ne". Celý postup podrobněji popsal Roger Western, G3SXW a jeho zprávu najdete zde.

Zpět k EASSYL: jeho činnost byla zdokumentována a bylo zjištěno, že úmyslně rušil 13 let! Automatizovaný systém ho lokalizoval v okolí Říma, přesněji v oblasti západně od Říma, východně od Lido di Ostia. Pachatel také omylem vyslal svůj vlastní, skutečný volací znak na CW i na RTTY.

Mapa 1: 3 zdrojové soubory ze zaměřovacího systému (DF)
Datum: 02.10.2014; EASSYL na 18.086 MHz

Než došlo k zásahu, byl zaveden deník a pořízeny nahrávky z auta, stojícího v těsné blízkosti rušičova QTH. Byly také analyzovány archivní záznamy ze sítě DX clusteru a spoty RBN.

Mapa 2: 5 zdrojových souborů z DF
Datum: 08.11.2014, čas: 2045 UTC; EASSYL na 10.115 MHz

Bylo nutné původce rušení určit s naprostou jistotou, proto bylo požádáno o spolupráci 60 místních radioamatérů. V předpokládaném místě byly nalezeny mohutné vysílací antény, QTH totiž patřilo jednomu z italských DXmanů. Posádka auta, hlídající v místě, pořídila zvukové a video nahrávky hned před domem (s uvedením názvu ulice a čísla domu), které zachycují datum, čas, vysílací frekvenci a intenzitu signálu. Ověřování probíhalo v místě s použitím malé drátové antény a 18 dB útlumovým článkem na vstupu přijímače, aby se ujistili, že původ je opravdu velmi blízko. Po určení viníka bylo nutné shromáždit důkazy v takové podobě, aby byl případ právně nezpochybnitelný.

Vlastní akce spočívala v tom, že byl pachateli zaslán oficiální dopis IARU Regionu 1 s konstatováním, že problematická stanice se nachází v těsné blízkosti jeho bydliště a IARU ho žádá o pomoc, směřující k identifikaci pachatele. DQRM pak úplně ustalo.

Tato případová studie ukazuje, že mohou být přijata účinná opatření k identifikaci a lokalizaci DQRM. Práce je mnohem účinnější, bude-li k dispozici skupina místních dobrovolníků, kteří pomohou s "poslední mílí". Na základě této zkušenosti bude IARU Region 1 s pomocí jádra týmu proces opakovat na jiném "charakteristické" DQRM. Zaměřování na dlouhé vzdálenosti DF trvá pouze jednu nebo dvě sekundy a krátké vyslání nosné pak stačí k "vystopování" DQRMerova umístění. Pak budou muset být místní dobrovolníci ochotní investovat svůj čas a lokalizovat zdroj rušení až na ulici a dům. Ale zkušenost EASSYL ukazují, že to udělat lze a to by mělo sloužit jako varování ostatním, kteří mohou mít pocit, že DQRMing je chytrá věc. Členské organizace IARU budou vyzvány, aby s pomocí svých národních regulátorů vyvolaly lokalizaci rušičů. Doufáme, že se tak otevře cesta ke stíhání pachatelů a metla DQRM navždy zmizí.

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.