LoTW neboli Logbook of the World je služba, která nabývá na významu zejména v poslední době, kdy se posílání klasických papírových QSL via bureau stává nedostupným luxusem. Proto je velmi důležitá informace, zda stanice, s kterou hodláme navázat QSO, používá LoTW. ARRL bohužel žádný seznam uživatelů LoTW nezveřejňuje. To se rozhodl změnit Robert Chalmas, HB9BZA, který už od roku 2005 tento seznam vydává.

 

Seznam byl původně vytvořen pro program RXCLUS, což je monitor DX clusteru, jehož je Robert autorem. Použití seznamu uživatelů LoTW je opravdu rozmanité a pokud si na něj zvyknete, budete údaj z něj považovat za mnohem důležitější, než obvyklý údaj o QSL manažerovi. Seznam lze použít přímo ve staničním deníku, deník ovšem musí použití seznamu podporovat. Následující obrázek ukazuje okno DX clusteru a bandmapu v CQRlogu se seznamy LoTW a eQSL „v akci“.

Jak tedy pomoci zlepšit služby LoTW? Zalogujte se ke svému účtu na LoTW, stáhněte si report a pošlete jej (stačí 2x ročně) Robertovi, HB9BZA, který má k dispozici software, schopný extrahovat z reportu značky uživatelů, kteří potvrdili svá QSO pomocí LoTW. O nic jiného, než o tyto značky nejde, report je po extrakci značek zničen. Stačí stáhnout a poslat report v té nejjednodušší verzi, jen je třeba dát pozor, aby byl kompletní. Jeho poslední řádka by měla vypadat takto:

<APP_LoTW_EOF>

Pokud je poslední řádka jiná, není report kompletní.

Pokud váš deník tento seznam nepodporuje, rozhodně se vyplatí kontaktovat autora a o podporu požádat. Opravdu to stojí za to!