Při probírání materiálů o Donu Millerovi, W9WNV (který byl lékař, jak známo) mě zaujala obálka červencového čísla časopisu CQ z roku 1967, ukazující Dona při práci v CQ WW Contestu z Geyser Reefu jako 1G5A. Z fotky je patrné, že nepoužívá běžná sluchátka, ale - lékařský stetoskop!

 1G5A

Vzupomínám si, jak jsem to před lety zkoušel s vypůjčeným stetoskopem. Použil jsem jedno sluchátko, zapojené do RX, na které jsem „připlácl“ membránové naslouchadlo stetoskopu a celé jsem to omotal izolepou jak bolavou nohu. Byl trochu problém se zvukotěsností, ale nakonec byl výsledek velmi zajímavý – zvuk z výstupu RX se průchodem hadičkami stetoskopu nějak „otluče“ a celkově se zdá, že se subjektivně zlepšil poměr signál/šum. Obtížně čitelný CW signál ze sluchátek byl najednou perfektně čitelný bez sebemenších problémů! Ještě si vzpomínám, že to chtělo trochu si pohrát s nastavením hlasitosti (chtělo to poměrně dost), ale výsledek byl ohromující.

Tenhle pokus jsem dělal s RX M.w.E.c. s konvertorem a s AR-88D. Tyhle rádia měly samozřejmě úplně jinou charakteristiku mf filtru, než současné moderní přijímače. Bylo hned patrné, že křivka propustnosti bude mít tvar „kupky hnoje“. NF filtr jsem tam tenkrát neměl žádný, ale i dnes je známým faktem, že charakteristiku každého RX lze vždy vylepšit, i když má kdovíjak dokonalé DSP.

Jaký je rozdíl mezi fonendoskopem a stetoskopem?

Odborná lékařská literatura Medicínská biofyzika autorů Leoše Navrátila a Jozefa Rosiny tyto pojmy vysvětluje takto: „stetoskop je trubice, která přivádí zvuk do ucha lékaře, zatímco fonendoskop je pružná membrána, která přebírá kmity a vede je gumovými či plastovými trubicemi do uší vyšetřujícího“.

Fonendoskop

"Každopádně, jeden komponent bez druhého, trubice bez membrány nemohou plnit funkci naslouchadla a proto výrazy fonendoskop a stetoskop jsou synonymem a pro Vás jako uživatele to znamená, že je úplně jedno, jestli si objednáte fonendoskop či stetoskop".

Myslím, že i dnes stojí tenhle trik za zkoušku. Pravda, stetoskop je jen mono, takže pokud posloucháte pile-up stylem „RX frekvence do jednoho ucha, TX do druhého“, asi vám mono signál bude trochu vadit. V každém případě to ale není důvod, proč „fintu W9WNV“ nezkusit.

73 Martin, OK1RR