S troškou nadsádzky môžeme povedať že rok 2012 bol skvelý. Podmienky šírenia na horných pásmach sa výrazne zlepšili, hoci nie tak ako sme s nádejou očakávali. V priebehu roka sa dalo pracovať s približne 290 zemami DXCC čo je o niečo viac ako v roku 2011 o jednu DXCC zem sme však prišli. K 17.2.2012 bol zrušený ostrov Malyj Vysotskij (R1MV). Uskutočnilo sa viac než 25 veľkých DX expedícií ktoré využili zlepšených podmienok a tak sa s nimi dalo pracovať od 160 až po 10m, s niektorými aj na 6m. Veľká aktivita bola aj zo všetkých štyroch Karibských ostrovov ktoré pribudli do zoznamu DXCC v roku 2010 (PJ).

 

Stručný prehľad DX aktivity:

DX aktivita bola v roku 2012 nezvyčajne vysoká. Prebiehalo niekoľko dlhodobých súťaží. Okrem DXCC Challenge a DX maratónu ktorý pravidelne organizuje časopis CQ Magazine to bol aj Diamond DXCC a IOTA Maraton, ktorý bude pokračovať až do konca roku 2013. Takmer 400 rôznych viac či menej významných kontestov sa konalo v roku 2012 a mnohé z nich boli orientované na DX prevádzku. Uskutočnilo sa niekoľko DX expedícií do zemí ktoré boli v roku 2011 v zozname najžiadanejších zemí DXCC veľmi vysoko, ale len jedna zem bolo v „TOP 10“ – Jemen 7O6T. Do „TOP 20“ však patria aktivity z HK0M, VK0M, PY0S a SV/A. Bohužiaľ niektoré plánované DX expedície sa neuskutočnili. Buď boli odložené na rok 2013 (KH5) prípadne až na rok 2014 (VK0/H), alebo úplne zrušené kvôli problémom s dopravou (T2), logistickým problémom (T33), alebo boli skrátené kvôli hurikánu (CY0) alebo silnej búrke (ZL9). Tí ktorí predpovedali postupný zánik CW prevádzky sa veľmi zmýlili. CW stále žije, dôkazom toho je že takmer 270 zemí DXCC sa dalo urobiť na tomto móde. Tí ktorí sledujete DX prevádzku ste si istotne všimli že „599 TU“ pri CW a „59 thanks“ pri SSB prevádzke je stále populárnejšie. Pri DX expedíciách je to pochopiteľné, začína to však prevládať aj pri bežnej DX prevádzke. Asi to bude tým, že všetko je uponáhľané a na všetko máme málo času...

Podmienky šírenia:

Rok 2012 bol tretím rokom 24. slnečného cyklu. Podmienky šírenia však mali neskutočné výkyvy a to sa týka aj predpovedí. Niektoré z počítačových modelov ktoré pôvodne predpovedali podstatne výraznejšiu slnečnú aktivitu prechádzajú úpravami. Už teraz je jasné, že 24. slnečný cyklus nebude patriť medzi tie ktoré sa vyznačovali rekordným počtom slnečných škvŕn. Počítačové modely NASA (http://solarscience.msfc.nasa.gov/predict.shtml) predpovedajú, že vrcholom tohoto cyklu bude koniec roku 2013 ale len s počtom vyhladených slnečných škvŕn 72. Franta OK1HH predpovedá maximum (tzv. sekundárne maximum) v jarných mesiacoch roku 2014. Na základe najnovších údajov bude maximum 24. slnečného cyklu najmenšie od februára 1906, kedy vrcholil 14. slnečný cyklus.

Najlepším ukazovateľom otvárania sa horných pásiem je hodnota slnečného toku (Solar Flux Index – SFI). Po väčšinu dní v roku presahoval slnečný tok hodnotu 100 jednotiek s maximom 190 jednotiek 9.7.2012. Bolo však aj niekoľko dní keď slnečný tok klesol pod 90 jednotiek. Takmer každý mesiac sa vyskytovali Aurory ktoré postihovali stanice vo vyšších zemepisných šírkach. Zaujímavé bolo aj sledovanie „stereo satelitov“ NOAA pomocou ktorých sa dalo na Internete vidieť slnečné škvrny z prednej aj zadnej strany Slnka.
Aktivita na pásmach:

Ako už bolo spomenuté, v roku 2012 sa uskutočnilo viac ako 25 významnejších DX expedícií s ktorými sa dolo pracovať na pásmach 160-10m. Takmer všetky z nich venovali značnú pozornosť spodným pásmam. Na 160 aj 80 m prevládala CW prevádzka. Pri expedíciách z Ázie alebo Afriky sa vystačilo aj s klasickými dipolmi. Pri väčších vzdialenostiach však uspeli len tí ktorí majú k tomu zodpovedajúce anténne systémy a výkon. V priebeho roku 2012 získalo povolenie vysielať na 60m pásme niekoľko ďalších štátov a niektoré DX expedície tomu podriadili aj svoj band plán. 40m pásmo malo stále charakter nočného pásma. V mesiacoch keď noc je dlhšia ako deň nádherne prechádzali signály z rôznych častí Pacifiku v časoch východu a západu slnka. Podobný charakter malo aj 30 m pásmo, ktoré sa v niektorých obdobiach dalo využívať na DX prevádzku takmer 24 hodín denne. Pri DX expedíciach bolo často využívané najmä na digitálnu prevádzku. 20 a 17 m pásma boli po väčšinu dní pomerne stabilné a najviac využívané na DX prevádzku aj v čase zhoršenej slnečnej činnosti. To sa už nedá povedať o pásmach 15, 12 a najmä 10 m ktoré vyslovene záviseli na zvýšenej slnečnej aktivite. Ak to však vyšlo, bola to paráda. Veď v SSB časti CQWWDX Contestu sa dalo na 10m pásme pracovať s viac než 150 zemami DXCC a počas celého roku 2012 s viac ako 200 zemami DXCC. Pekné DX spojenia sa dali robiť aj na 6 m pásme v čase rovnodennosti cez F2 alebo vďaka tzv. transekvatoriálnemu šíreniu alebo v priebehu júna, júla a čiastočne aj decembra cez sporadickú vrstvu E.

Technické novinky:

Všetci hlavní výrobcovia rádioamatérskych zariadení prišli na trh s rôznymi novinkami. Stále viac sa dostávajú do popredia SDR zariadenia (Software Defined Radios) v cenových kategóriách od niekoľko 100 USD až po niekoľko 1000 USD. SDR prijímače majú svoje opodstatnenie najmä na spodných pásmach. Na stretnutí v Daytone a následne vo Friedrichshafene sa objavil posledný hit firmy Kenwood, transceiver TS990S. Na trh sa mal dostať najneskôr do konca roku 2012, ale jeho cena doteraz nie je známa. Na trh sa však dostalo niekoľko nových antén, najmä však kompaktné viacpásmové vertikály a smerovky.
DX Cluster a Internet:

Internet je stále väčším a väčším fenoménom bez ktorého si už naše hobby ani nevieme predstaviť. Všetky DX expedície ktoré majú možnosť pripojenia na Internet aktualizovali svoj online log každý deň, zasielanie výsledkov z pretekov bolo otázkou niekoľkých minút od skončenia preteku (ak to niekto chcel využiť). Úžasnou pomocou v DX prevádzke sa stal CW skimmer ktorý umožňuje zaregistrovať CW stanicu ešte pred tým ako sa objavi jej spot v DX clustri. Stále viac sa využívajú tzv. Reverse Beacon Networks. Do tejto siete je pripojených niekoľko CW skimmerov z rôznych častí sveta a okrem toho že získate okamžitú informáciu o CW staniciach len čo odvysielajú svoju značku, vidíte aj svoj vlastný signál prijímaný v rôznych častiach sveta.

Tak ako bol Internet využívaný, tak bol žiaľ aj zneužívaný. Opäť sme boli svedkami mnohých chybných alebo schválne zavádzajúcich informácií, žiadostí o preladenie na iné pásmo staniciam ktoré v tom čase ani nemali prístup na Internet a nikoho tiež nezaujíma správa „thanks for QSO“. Pri významnejších DX expedíciách sa objavovalo množstvo rovnakých spotov aj v priebehu jednej minúty.
QSL

Názory na posielanie klasických papierových QSL lístkov sa líšia. Pravdou je, že ceny poštovného vo väčšine štátov každoročne stúpajú a inak tomu nebolo ani v roku 2012. A to zasahuje aj do našich peňaženiek. Nie je rozdiel či posielame QSL direkt alebo cez buro, pretože aj túto službu si takmer vo všetkých členských štátov IARU musia členovia organizácií platiť. Jednou z mála organizácií v rámci IARU ktorá má QSL službu zahrnutú v členskom príspevku je ČRK. Každý si preto hľadá takú formu potvrdzovania spojení ktorá mu najviac vyhovuje.

Stále väčšiu popularitu získava LoTW. V súčasnej dobe je v ňom viac než 465 miliónov spojení čo je asi o 12% viac než v roku 2011 a využíva ho vic ako 54000 registrovaných užívateľov. Koncom roku boli síce problémy s nahrávaním spojení najmä po veľkých kontestoch kedy bol systém preťažený, ale problém sa v januári 2013 podarilo vyriešiť. LoTW má však význam len pre tých ktorí chcú mať svoje spojenia čo najskôr potvrdené pre získanie alebo aktualizáciu diplomov DXCC.

Stále viac DX staníc, najmä však významnejšie DX expedície aktualizovali ich log už počas ich prevádzky a mnohé z nich vkladali celý log okamžite do LoTW. Veľkú popularitu získal OQRS systém (Online QSL Request Service). Je to najrýchlejší spôsob ako získať QSL bez toho aby sme museli poslať vlastný QSL a aby sa nezaťažovali QSL služby.
Prevádzka

Žiadne prevratné zmeny nenastali v prevádzkových módoch. Za zmienku však stojí rozvoj digitálneho módu JT65 na KV. Jeden z autorov K1JT nedávno na stránkach WSJT zverejnil vylepšený systém pre KV prevádzku a v priebehu roku 2012 sa dalo na tomto móde urobiť vyše 100 zemí DXCC. Sú to však spojenia veľmi zdĺhavé a do DXCC platia rovnako ako ostatné, podstatne rýchlejšie digitálne módy. Ale všetko je potrebne aspoň raz odskúšať...

Ani v spôsobe prevádzky sa toho veľa nezmenilo, aspoň nie k lepšiemu. Nebolo snáď žiadnej DX expedície pri ktorej nedochádzalo k úmyselnému rušeniu. A rovnakou mierou sa na tom podielali tí zlí (rušiči) aj tí dobrí (policajti). Z hobby v ktorom má ísť o radosť, o pôžitok sa tak stáva adrenalínový šport. Časť viny na tom majú aj samotní expediční operátori ktorí nezvládajú veľký „pajlap“ a z toho dôvodu si rozširujú split okno až na niekoľko desiatok kHz a zabúdajú pritom, že rádioamatérske pásma nie sú určené len pre DX-manov. To bol dôvod prečo Wayne N7NG napísal v roku 2012 DX kódex správania aj pre operátorov DX expedícií (www.dxuniversity.com)
Zneužívanie volacích značiek

Pirátov neubudlo ani v roku 2012 a zneužívanie aj existujúcich značiek sa pomaly stáva obľúbeným športom a nielen 1. apríla. Tu je zoznam aspoň niektorých značiek ktoré boli v roku 2012 zneužité pirátmi: 5N7CZ, 8Q7HU, 9N1II, A52CW, C30HA, C31YL, CE0LW, CE0XX, EZ8A, D2PZ, HV0E, OD1USA/T6, TO4E, YA/RL3AR, YIIHR, YK1AO, ZB2NZ , ZD7BV, ZD9CI, ZD9KN, ZD9T, ZK3CI, ZL8BV,ZL9DOC a ZL9RON. Niekoľko krát bola zneužitá aj značka Apolla SV2ASP/A a značky niektorých DX expedícií ešte pred oficiálnym zahájením prevádzky. Najväčšou pirátskou akciou roka však bola prevádzka z Kosova za účasti najvyšších predstaviteľov IARU Region 1 a ďalších známych rádioamatérov pod značkou Z60K. Tento prefix nikdy nebol Kosovu vydaný a všetci ktorí sa na tejto prevádzke podielali to dobre vedeli. Jediné rozumné a správne stanovisko k tomu vydali predstavitelia ARRL, ktorí rozhodli že tieto spojenia nebudú uznávané do DXCC. Napriek tomu sú značky s týmto prefixom v Kosove naďalej vydávané!

Opustili nás

V roku 2012 opustilo naše rady niekoľko významných rádioamatérov z rôznych krajín Českú a Slovenskú republiku nevynímajúc. Z Honor Roll to boli K6ZO, W1BIH a W1CKA. Spomenúť treba aj AH9LG, ET3SID, K6LPL, P43JB a ZL1AMO. Zo známych slovenských rádioamatérov to bol Jano OM3MM a Atila OM5FA. Nekrológy ďalších OK a OM staníc boli uverejnené v Rádiožurnáli a Rádioamatéri.

Zmeny v DXCC

Niekoľko zmien nastalo v roku 2012 aj v zozname zemí DXCC. S účinnosťou od 16.2.2012 stratil štatút samostatnej zeme DXCC ostrov Malyj Vysotskij (R1MV). V DXCC zozname je tera 340 aktuálne platných zemí a 61 zemí zrušených. Dosiahnuť stav 400 zemí DXCC je aj pre tých najstarších nereálne. Nový prefix (Z8) bol vydaný pre Južný Sudan a k zmene prefixu prišlo u ostrova Niue, kde bol pôvodný prefix ZK2 zmenený na E6. V Afghanistane sa prestali vydávať prefixy YA a jediným vydávaným prefixom je T6.

DX expedície

Ako som už uviedol, v roku 2012 s uskutočnilo niekoľko rozsiahlych DX expedícií. Ďalšie ktoré boli plánované sa z rôznych dôvodov neuskutočnil a niektoré boli preplánované na rok 2013. S nádejou sme očakávali DX expedíciu na ostrov Navassa (KP1), žiaľ nevyšlo to, ale niekoľko tímov na tom usilovne pracuje. Dvere k vôli politickým problémom sú stále zatvorené do Severnej Kórey (P5), Eritrey (E3) a Myanmaru (XZ). Ale nie je vylúčené že sa to nemôže podariť práve v roku 2013. Problémy sú aj s Pacifickými ostrovmi ktoré prešli s pod správy Amerického vojenského letectva alebo námorníctva pod správu Úradu pre ochranu životného prostredia USA (US Fish and Wildlife Service). Už pred dvomi rokmi bola podpísaná dohoda medzi USFWS a neziskovou organizáciou Radio Expedition Inc. ktorú zastupuje Erik K3NA a Carsten DL6LAU podľa ktorej môžu rádioamatéri navštíviť tieto ostrovy raz za 5 rokov. Ako prvý mal byť navštívený ešte v roku 2011 ostrov Jarvis. Pre problémy s dopravou však bola expedícia presunutá na rok 2012 a následne na rok 2013. Pre problémy s financovaním bola až na rok 2014 presunutá DX expedícia na ostrov Heard (VK0/H). DX expedície do takýchto odľahlých častí sveta budú v budúcnosti organizované v spolupráci s vedeckými expedíciami pretože náklady presahujú 1 000 000 USD. Rok 2013 môže byť nakoniec z hľadiska DX expedícií veľmi úspešný. Očakávajú sa DX expedície na ostrov Clipperton (FO/C), Tuvalu (T2), Tokelau (ZK3), Temotu (H40) a mnohé ďalšie.

Stručný prehľad významnejších DX expedícií

V prehľade uvádzam len významnejšie DX expedície najmä do zemí v ktorých nie je žiaden rádioamatér.

Január začal množstvom DX aktivít za celkom dobrých podmienok šírenia. Mnohí začali „naháňať“ nové zeme do diplomu DIAMOND DXCC CHALENGE a niektorým staniciam sa podarilo urobiť 100 zemí do tohoto zaujímavého diplomu (IDXP 1073) za prvé dva dni. Do konca mesiaca sa dalo urobiť cez 200 zemí z tohoto diplomu a celkove asi 232 DXCC zemí. Z Afriky sa dalo pracovať s 9U3TMM, 9X0PY, TY2SI a TN2T (50000 QSOs), TO4M (FH), z Pacifiku 3D2AG/p (Rotuma Is.), C21HA, T32AU, VP6T (50000 QSOs), FW0NAR a VK0TH (Macquarie). Úžasná bola DX expedícia na ostrov Malpelo HK0NA (195000 QSOs) a za zmienku stojí aj prevádzka Vladimíra UA4WHX z Timoru Leste (4W0VB). Vyhlásenie súťaže IOTA Marathon pri príležitosti 75. výročia Programu IOTA spôsobilo nevídanú aktivitu z ostrovov ktorá pokračovala počas celého roka 2012. Z tých zaujímavejších pracoval v januári R9XC/9 z AS-089 a HZ1HN/p z AS-193.

Vo februári pokračovalo niekoľko DX aktivít z januára. Okrem tých zaujala prevádzka ZK2C, 5V7V, 6O3A, 3B9/OE4AC, H40FN, XW4XR, 3DA0PW (13000 QSOs), 3C6A (16000 QSOs) a JG8NQJ/JD1 z ostrova minami Torishima. Vladimir UA4WHX pracoval pod značkou 4W1VB/p z OC-232, PS5F z SA-088, Nigel G3TXF pod značkou TX6T/P z OC-063, Vincent F4BKV pod značkou E51BKV z OC-159 a HA0NAR pod značkou FW0NAR/p z OC-118.

V marci bolo niekoľko pekných otvorení na 6m pásme a transequatoriálnym šírením sa dalo pracovať so stanicami v Afrike. Na KV sa dalo pracovať s 3C0E (18000 QSOs), E51M (N.Cook, 58000 QSOs, ZD7XF (18000 QSOs), TT8ES, ZL7/VO1AU, CE0Y/NL8F, 9M6/OH2YY (Spratly), A35YZ. V IOTA programe to bola prevádzka z AS-118 (9K2F), OC-156 (3D2YA), OC-221 (YB8Y), SA-039 (CW5GI), najmä však prevádzka AT2DW z ostrova Ben Shankhodar AS-175. Bola to prvá aktivácia tejto ostrovnej skupiny.

Aj v apríli sa dalo pracovať transequatoriálnym šírením na 6m so stanicami s Afriky. Z DX aktivity stojí za zmienku vynikajúca prevádzka z Rotumy, 3D2R a Ivana OM3CGN z Kamerunu pod značkou TJ6RM, ďalej YJ0VK, VK9XS, CY0/VE1AWW a 9M0L (Spratly). Mike GM0HCQ pracoval pod značkou VP8SGKz ostrova South Georgia, ale urobil len osem spojení. Svoj pobyt na ostrove Macquarie ukončil Trevor VK8TH ktorý pod značkou VK0TH urobil okolo 12000 QSOs.

Z programu IOTA zaujala prevádzka 9M2/R6AF/p z AS-097, 3G7C z SA-018, YW5PI z SA-048 a VK8BI/p z OC-185.

V máji bola hitom prevádzka 7O6T z ostrova Socotra (AF-028). Bola to po 12 rokoch prvá významnejšia prevádzka z Jemenu. IOTA AF-028 však bola naposledy aktivovaná v roku 1965! Operátori urobili viac ak 162000 spojení a v logu je viac ako 37000 individuálnych značiek. Z ostatných aktivít je potrebné spomenúť 6O0CW (53000 QSOs), E40VB, 5X5RO, XX9E (22000 QSOs), A5A, 6O3A, PY0FM a PW0F (FN).

Z IOTA aktivít potešila prvá aktivácia skupiny NA-240 (KL7RRC/p, ďalej BY1WDX/5 z AS-138, VK4GH/VK5 z OC-139, PY7RP/6 z SA-080, VK6YS z OC-199 a YB8XM/p z OC-249 (po 10.rokoch).

V júni nebolo príliš veľa DX aktivít. Zaujala len prevádzka A5A, A52MA, A52KJ a KH8PPG.

Z IOTA aktivít KL2HD/p z NA-039, 4A3RCC z NA-200, A45WW/m z AS-014 a YB9WZJ z OC-239.

V júli (9.) sme zaznamenali najvyšie číslo slnečného toku roku 2012 – 178, ale o dva týždne bol už len 90. Prvý krát boli na území Maltézskych rytierov vydané dve individuálne značky 1A0Z pre IZ7KJHR a 1A0X pre IZ4AKS. Ale prevádzka pri príležitosti 30. výročia získania štatútu samostatnej zeme DXCC prebehla pod značkou 1A0C. Po siedmych rokoch sa uskutočnila DX expedícia na ostrov St. Paul. Operátori urobili pod značkou CY9M okolo 25000 QSOs, ale k vôli zlému počasiu museli ostrov predčasne opustiť.

Z IOTA aktivít zaujala prevádzka YE0M z OC-177, H44UD z OC-149, JW2US z EU-029, YE9IOTA z OC-150, BY2HIT/2 z AS-158, BO0M z AS-113 a UA0IDZ/p z AS-058.

V auguste stáli za pozornosť DX expedície na ostrov Spratly 9M4SLL a prevádzka I ops z Comoros D64K (61000 QSOs). Podstatne zaujímavejšia bola IOTA aktivita. Po viac ako 20. rokoch sme sa dočkali prevádzly z ostrovov Ratmanova AS-061 (RI0K), a po 15. rokoch z Aljašského ostrova Pleasant NA-161 (KL7XP/p). Potešila aj aktivita KL7/K8GU z NA-039, VU7M z AS-106, V63P z OC-087. Alex UA9YAB pracoval z ostrova Margarita SA012 (YV7/UA9YAB) a následne z ostrova Los Roques SA-035 (YV5/UA9YAB). Bola to jeho posledná prevádzka. Počas kúpania v oceáne sa utopil...

V septembri zaujala prevádzka NH8S z ostrova Swains (105000 QSOs), 3D2C z ostrova Rotuma (71000 QSOs) ale aj menšie aktivity C21BN, 5U5U a ZD9UW. Z programu IOTA boli aktivované ostrovy AS-095 (UA0CZ/p, UA0ZAM/p), AF-094 a AF-097 (7T50I/p) a NA-183 (XE3/HK3JJF, XF3/XE1L).

V októbri, najmä v jeho poslednej dekáde boli snáď najlepšie podmienky šírenia 24.slnečného cyklu. V priebehu mesiaca sa dalo pracovať so stanicami 5U6E, 5U8K, TO2M (FH), TT8TT, 3B9SP (24000 QSOs), T30PY (40000 QSOs), 5V7TH, XX9THX, WA4DAN/CY0 a AA4VK/CY0. Z IOTA aktivít dominovala prevádzka 7Z7AB z AS-190 ktorá ešte nebola aktivovaná, ďalej XF1F z NA-124, JA1NLX/VK4 z OC-160 a najmä P29VCX, P29NI a P29VPB z OC-103, OC-099 a OC-069.

V novembri sa podmienky šírenia podstatne zhoršili. Napriek tomu sa dalo pracovať s YJ0AFU, ZL7A, 7P8D (32000 QSOs), 5T0SP, ale zažili sme najmä vynikajúcu prevádzku PT0S (44000 QSOs). Mike GM0HCQ (VP8CMH/mm) pracoval z Južnej Georgie pod značkou VP8SGK ale urobil len 35 QSOs. YB8XM/p pracoval z OC-271 a bola to prvá aktivácia tejto ostrovnej skupiny. SM6CVX pracoval pod značkou P29CVX z OC-135, OC-025 a OC-240, VK6WDI z OC-160 a LT0X z SA-087.

V decembri zaujala len prevádzka ZL9HR (43000 QSOs), E51E z ostrova Aututaki (OC-083) a ku koncu mesiaca H40FN z ostrova Nendo (OC-100). Z IOTA aktivít len C6AVA z NA-054 a A63HI z AS-021.

V roku 2012 nebolo aktivivaných 50 zemí DXCC. Z jednotlivých kontinentov to boli:

AF (16) – 3B6, 3X, 3Y/B, 5A, 9Q*, E3, FR/G, FR/J, FR/T, FT/W, FT/X, FT/Z, S9, TZ, VK0/H a ZS8.

AN (1) – 3Y0 (Peter I)

AS (7) - BS7H, BV9P, EZ, P5, VU4, XZ*, a YK

NA (8) - 4U1UN, FO/C, HK0A, KP1, KP5, TI9, XF4 a YV0

OC (14)- FK/C, KH1, KH3, KH4, KH5, KH5K, KH7K, T2, T33, VK9/M, VK9/W, VP6/D, ZK3 a ZL8

SA (4) - CE0/X, PY0/T, VP8/O, VP8/S.Sandwich

Poznámka: * z 9Q a XZ sa síce vysielalo, ale na ARRL nebola predložená požadovaná dokumentácia.

Za posledných 9 rokov neboli aktivované tieto zeme DXCC: BV9P, CE0X, E3, FR/J, FR/T, FT/Z, KH1, KH3, KH5K, KP1, P5, VK0/H a VP8/S.Sandwich. Z toho vyplýva, že na získanie DXCC Honor Roll treba pracovať minimálne 9-10 rokov.
Trocha nostalgie.

Je zaujímavé sa pozrieť niekoľko rokov späť aby sme si pripomenuli históriu Programu DXCC ktorý má teraz viac ako 75 rokov. Mnohí istotne viete že pôvodný DXCC program bol prerušený po 2.SV a súčasne platný DXCC Program začal 15.novembra 1945 kedy bolo v zozname DXCC 250 zemí. Ak by ste si pozreli niektoré časopisy QST z roku 1950 tak by ste videli že zoznam držiteľov diplomu DXCC za vošiel na jednu stránku. Teraz má tento zoznam niekoľko strán čo svedčí o veľkej popularite tohoto stále najhodnotnejšieho rádioamatérskeho diplomu.

Števo OM3JW