Leckdo považuje FT-8 za plnohodnotný druh provozu, rovnocenný CW či SSB a rád se pochlubí tím, co na ní "udělal". Nadšení nepolevuje, kdekdo má plnou papulu "nových technologií", spousta novějších radioamatérů se třese na to, jak budou dělat DX s primitivními drátovými anténami, malým výkonem a laciným transceiverem. Pro fanoušky tohoto druhu provozu však bude smutnou zprávou, že FT-8 ve skutečnosti není plnohodnotná, ale velmi snadno automatizovatelná činnost s nulovou náročností, kde dokonce není třeba ani operátor.

FT-8 lze však snadno automatizovat (robotizovat) i třeba při použití standardního programu WSJT-X, který používají prakticky všichni. Nejsou nutné žádné softwarové úpravy, vše lze použít tak, jak je. Jediné, co budeme potřebovat navíc, je běžně dostupný program Quick Macros (QM), který najdete ke stažení zdarma na adrese http://www.quickmacros.com/. Automatizovat lze kompletní provoz FT-8, včetně:

  • přepínání pásem s časovou synchronizací (není třeba být na 160 m v pravé poledne)

  • správa a přidávání značek do seznamu zemí, které chceme udělat

  • automatické vysílání [Enable TX]

  • automatické logování (zápis do deníku) [Log QSO]

  • automatické ovládání rotátoru podle značky volané stanice

  • automatická obsluha režimu Fox/Hound

Dosud nevyzkoušeným krokem je navázání na programy pro předpověď šíření, reagující na aktuální situaci.

Na internetu lze najít větší počet návodů (SV5DKL, PY1AX, JH7WNV), jak provozovat FT-8 bez operátora i třeba odkaz na to, že toto bylo již použito např. při expedici E31A. Množství takových návodů najdete např. na YouTube (hledejte výraz "ft8 automation").

FT8 automatizace

Návody (YouTube) na provoz FT-8 bez operátora.

(klikněte pro zvětšení)

Jako lahůdku, ilustrující složitost "robotizace" FT-8 si prohlédněte video JH7WNV o délce 1 minuty 34 sekund, které jsme pro vás připravili.

Videonávod

Videonávod JH7WNV (1:34) na "robotizaci" FT-8.

Snad i méně chápavým jedincům dojde, že diskuse o hodnotě spojení na FT-8 je bezpředmětná. Program WSJT-X si povídá sám se sebou, jen jedna jeho instance běží třeba v Hradci Králové a druhá na Conway Reefu. Samozřejmě ani to však některým jedincům nezabrání prohlašovat se za DXmany...

73 Martin, OK1RR