Mnich Apollo, SV2ASP zemřel 5. května 2019 a prakticky okamžitě se vyrojily dohady, jak to bude s platností Mount Athosu do DXCC, možností expedice či uznání QSO s mnichem Iakovem Koutloumousianosem, SV2RSG. Začaly "vycházet na světlo" nepěkné, avšak "zaručené" zprávy o aktivitách SV2ASP/A, diskutuje se o tom, jestli pověstnou žábou na prameni, bránícím zahraničním expedicím nakonec nebyl sám Apollo. Pryč jsou veškeré naděje aspoň na to, zajet k Apollovi na návštěvu a aktivovat Mount Athos alespoň z jeho ham shacku, kam během let někteří radioamatéři navozili spoustu zařízení za nemalý peníz.

 

SV2RSG po zkouškách

SV2RSG obdržel koncesi, povolení Hiera Epistasia však stále chybí.

Nyní se ozval mnich Iakovos Koutloumousianos, SV2RSG z kláštera Koutloumousiou, který je dalším držitelem licence na Mount Athosu, avšak spojení s ním do DXCC neplatí, protože nemá oprávnění pracovat z této lokality. Obrátil se na světovou radioamatérskou komunitu dopisem, který byl publikován v několika DX bulletinech (já ho mám z OPDX), kam ho poslal Theodore Giamtsidis, SV1GRM. Dopis je poměrně těžko srozumitelný díky tomu, že má spíš charakter náboženského provolání a vysvětlující fakta a žádosti jsou v něm uvedeny "jen tak mimochodem". Originální znění, jak ho poslal SV1GRM najdete zde, překlad pak zde.

QSL SV2RSG

QSL SV2RSG.

Novým faktem je zejména skutečnost, že stanice SV2ASP/A byla zřízena pro spojení se "základnou" v Thessaloniki a Hiera Epistasia (Svatý dozorčí výbor) vůbec neměla tušení o tom, že Apollo navazuje spojení s celým světem a ani ji to nezajímalo, protože považovala radioamatérskou činnost za věc, odporující tradici a nesouvisející s monasticismem a jeho vlastní tradicí.

Dopis SV2RSG je viditelně psán pod tlakem kritických připomínek (a pravděpodobně i nadávek, pomluv a výhrůžek) k aktivitám mnicha Apolla, jenže příliš nevysvětluje situaci, která na Mount Athosu panuje. V roce 2015 jsme přinesli popis návštěvy Neila Carra, G0JHC (čtěte zde) u mnicha Apolla, kam přijel pracovat na anténách. Z vyprávění G0JHC se toho mnoho nedozvíme, pokud nemáme na mysli zrovna antény.

Bohužel, jedinou relevantní informací je, že ten, kdo se angažoval ohledně Mount Athosu, neuspěl. Výjimkou budiž krátká období aktivity z ham shacku SV2ASP/A a pod jeho značkou, což nelze označit za expedici ve pravém slova smyslu - spíš to vypadalo, že Apollovi přijel někdo pomoci s CW provozem, který on sám nezvládal. Spousta lidí se však cítila být podvedena, okradena a zneužita, proto lze pochopit i negativní projevy, kterým je dnes vystaven mnich Iakovos, SV2RSG, i když za předchozí chyby nemůže.

Další informací, která může, ale nemusí být relevantní je fakt, že předtím, než se objevil Apollo, SV2ASP/A (zkoušky skládal v roce 1988, aktivní byl od roku 1990, kdy mu Hiera Epistasia udělila povolení) vysílalo z Mount Athosu několik řeckých expedic (SV2TX/SY, SV2UF/SY, SV2WT/SY - 1987), které platí skutečně za Mount Athos. Poté, co Apollo zahájil činnost, již žádná expedice (ani řecká) neuspěla. To je příčinou řady nezodpovězených otázek i veškeré frustrace a je vcelku pochopitelné, že se mnich Iakovos, SV2RSG, snaží tuto situaci prolomit a proto hledá pomoc ve světě.