Komukoli, kdo je aktivní provozem CW, ať v DX provozu či v závodech, netřeba představovat Rogera Westerna, G3SXW. A pokud přeci, stačí připomenout, že Roger, G3SXW se zúčastnil desítek expedic, je členem FOC a donedávna byl i členem Contest Committee CQ WW Contestu. Můžete si pamatovat jeho přednášku o expedicích na Mezinárodním setkání radioamatérů 2009 v Holicích, kde přišla řeč i na CQ WW, deníky, zákulisí závodu i podvody.

Mezi radioamatéry je velmi populární, znám ho dobře i osobně. Bezesporu patří k nejlepším operátorům na světě. V říjnu 1993 jsem vydržel několik hodin poslouchat jeho expedici ZD9SXW a byl to zážitek, na který vzpomínám dodnes. Pověstný je i Rogerům humor – jak se říká „suchý anglický humor“, pak ten Rogerův je určitě jeden z nejsušších, avšak vždy, za každých okolností korektní.

27. října 2019 Roger spadl při čištění okapů z žebříku z výšky 9 m. Jen zázrakem neutrpěl žádnou zlomeninu, ale utrpěl rozsáhlé podlitiny a velmi vážné poranění zadní části hlavy. Trvalo mu několik hodin, než se dostal ze zahrady do domu, kde ho našla manželka. Byl okamžitě převezen do nemocnice, kde strávil 5 týdnů na traumatologii a pak byl přemístěn na specializovanou neurologickou kliniku (v nemocnici sv. Jiří, Tooting), kde je stále.

Zranění hlavy bylo zpočátku primárním problémem - po nehodě prošel stádiem, kdy nebyl několik týdnů schopen mluvit a poté stádiem halucinací. Ačkoli je v dobré náladě, hovorný a dobře si pamatuje lidi a události před nehodou, je jinak velmi zmatený a dezorientovaný. Nyní říká, že frekvence neskutečných obrazů klesá, takže to vypadá, že halucinace polevují, jako by se zranění mozku konečně zotavovalo.

Od doby, co nebyl po nehodě schopen chodit, začal Roger trénovat na pravidelných fyzioterapeutických sezeních. Nemůže však stále chodit bez chodítka a potřebuje někoho poblíž, aby na něj dohlížel, ale teď se může aspoň dostat do koupelny. V nemocnici velmi zhubnul a bude potřebovat rekondici, aby opět nabral síly.

Kromě fyzického zotavení je dalším problémem jeho zrak. Vidí prý rozmazaně a že nevidí věci ve spodní linii vidění. Přestože mu jeho syn dal iPhone, nemůže jej kvůli zraku ovládat.

John, G4IRN uvádí, že těžko říci, kdy Roger opustí nemocnici, nebo dokonce, zda se úplně uzdraví, má však v dobrou náladu a před Vánoci si stěžoval, že v nemocničním menu chybí alkohol, což je starý Roger, jak ho známe. Je vždy skutečně potěšen zprávami, e-maily a pohlednicemi s přáním brzkého uzdravení, které mu John předává téměř každý víkend při pravidelných návštěvách. Pokud mu chcete poslat zprávu, můžete tak učinit prostřednictvím Johna, G4IRN (email qrz(zavináč)dxdx.co.uk).

Roger souhlasil s uveřejněním fotografie z 1. 3. 2020.

Roger, G3SXW a John, G4IRN

(zleva Roger, G3SXW a John, G4IRN)

 

73 Martin, OK1RR