Stručný prehľad roku 2021

Takto pred rokom v DX Revue 2020 som napísal, že taký rok akým bol rok 2020 by sme už nechceli zažiť. A zažili sme ešte horší. Rozmáhajúci sa korona virus s jeho mutáciami zasiahol do našich životov a zobral nám veľa našich priateľov. Veľa krajín, najmä ostrovných zemí DXCC v Pacifiku sa hermeticky uzavrelo pred svetom, čím sa odložilo, alebo dokonca zrušilo veľa plánovaných DX expedícií.

DX expedícia na ostrov Swain's W8S pod vedením Hansa DL6JGN, preplánovaná na rok 2021 bola odložená až na marec 2023, pričom všetok material je už dva roky na Americkej Samoe a platí sa za jeho uskladnenie. DX expedícia na austrálske ostrovy Willis a Mellish Reef, preložená z roku 2020 na rok 2021 bola úplne zrušená. Dominik 3Z9DX, ktorý takmer celý rok 2021 strávil spolu so svojou XYL Joannou na Fidži (3D2DOM, 3D2USU, 3D2ZK) opäť odložil návštevu ostrovov Tuvalu (T22T) a Banaba (T33T) na rok 2022. Aj Stan, LZ1GC musel už druhý krát odložiť svoju DX expedíciu na pacifické ostrovy Niue (E6AM) a Tonga (A35GC), tentoraz na október 2022 a DX expedícia na kanadský ostrov Sable (CY0C), ktorá sa mala uskutočniť v októbri 2021, je preložená na rok 2022.

V roku 2021 sa mala uskutočniť aj IOTA expedícia JA operátorov na ostrov Murilo OC-253. Aj táto aktivita bola preložená na rok 2022 a možno až na rok 2023. Táto ostrovná skupina bola doteraz aktivovaná len raz, ešte v roku 2002…

Aj v roku 2021 bolo zrušených niekoľko populárnych rádioamatérskych stretnutí. Medzi nimi najväčšie európske rádioamatérske stretnutie, ktoré sa koná vo Friedrichshafene, ale aj po druhý krát slovenské stretnutie v Poprade.

Významnejšie klasické viac členné DX expedície sa uskutočnili na africkom kontinente, kde neboli pandemické opatrenia až tak prísne. Skupina ruských operátorov pod vedením Vasila, R7AL bola počas roka v Botswane (A25RU), Mozambique (C92RU), eSwatini (3DA2RU) a Lesothe (7P8RU). Yuris YL2GM so svojim tímom tiež v eSwatini (3DA0WW), izraelská skupina Holyland DX Group bola v Rwande (9X4X) a členovia Czech DX pedition Group boli na ostrove Sao Tome (S9OK). Jedinú mimoafrickú DX expedíciu uskutočnil Tony, EA5RM so svojim tímom „DX Friends“, ktorí boli na ostrove San Cristobal (HD8R).

V roku 2021 bolo aktívnych 268 zemí DXCC, čo je približne toľko ako v roku 2020. CW bolo aktívnych 224 zemí, SSB 211 zemí a na DIGI módoch 241 zemí.

Vynikajúci úspech v DX Maratóne 2021 dosiahli rádioamatéri z OK a OM. Podľa predbežných výsledkov získal Láďa, OK2PAY už 7. krát po sebe prvé miesto na svete v kategórii CW, prvé miesta na svete obsadili aj Jano, OM5XX v kategórii „DIGITAL“, Karel OK2FD v kategórii „Formula 100W“ a Milan, OK2AP v kategórii „Formula 5W“. Na 3. mieste v EU sa umiestnil Edo, OM3EY.

Slnečná aktivita a podmienky šírenia

Podmienky šírenia príliš nepotešili. Dúfali sme, že už na začiatku 25. slnečného cyklu nás podmienky príjemne prekvapia, ale naše očakávania sa nenaplnili. Slnečný tok sa pohyboval väčšinou na úrovni 75 jednotiek. Bolo pár „svetlých“ období, keď tok prekonal hodnotu 100 a v polovici decembra dokonca 144, ale vždy to trvalo len niekoľko dní a na horných pásmach pásmach sa to výraznejšie neprejavilo. Snáď sa dočkáme stabilného zlepšenia podmienok šírenia v roku 2022.

Aktivita na pásmach

Tým, že sa neuskutočnili takmer žiadne významnejšie DX expedície, ale ani kontestové a dovolenkové aktivity, utrpela aj aktivita na pásmach. Týka sa to aj spodných pásiem 160 a 80 m, ktoré boli „ťahákom“ pri takýchto aktivitách. A keď aj podmienky boli, zaujímavých staníc na oboch pásmach pracujúcich CW alebo SSB tam bolo pomerne málo. Zato JA staníc na frekvenciách WSJT bolo na oboch pásmach neúrekom.

60 metrové pásmo je stále populárnejšie, pretože stále viac a viac zemí uvoľňuje toto pásmo pre rádioamatérov, aj keď len na sekundárnej báze a s limitovaným výkonom. To je aj dôvod prečo na tomto pásme prevláda prevádzka FT8. Nevýhodou pre záujemcov o toto pásmo je, že väčšina transceivrov neumožňuje bez predchádzajúcej technickej úpravy vysielať na tomto pásme.

40 a 30 metrové pásma boli aj v roku 2021 využívané na DX prevádzku najmä v nočných hodinách a počas miestneho východu a západu Slnka. Ale DX staníc, na ktoré sme boli zvyknutí, bolo neskutočne málo. A keď aj na týchto pásmach boli a nevyvolali dostatočný „pajlap“ na CW, prechádzali na FT8.

20 metrov pásmo bolo aj v čase minima počas denného svetla najstabilnejším pásmom pre DX prevádzku. So západom Slnka sa však pásmo zatváralo, niekedy aj v letných mesiacoch. Bolo zaujímavé sledovať toto pásmo. RBN ukazovali, do ktorých častí sveta sú dobré podmienky, ale v CW aj SSB časti pásma bol len šum, občas niekoľko nezaujímavých staníc. Stačilo však prejsť na 14074 kHz a bolo to o niečom inom...

17, ale najmä 15 metrové pásmo boli za denného svetla lepšími pásmami pre DX prevádzku než 20m pásmo. Polárne trasy boli síce zatvorené, ale množstvo staníc z ostatných smerov k nám prechádzalo rovníkovým šírením a na pásmach sa objavovali stanice z HS, VR, YB, ale tiež z BY, JA, VK a ZL. Aj tu však platilo to isté... Ak nebol o ne záujem na CW alebo SSB, prešli na 18100 alebo 21074 kHz...

12 a 10 metrové pásma však predsa len ožili. V letných mesiacoch bolo niekoľko pekných „short skipových“ otvorení a v oboch častiach CQ WW DX contestov prechádzali aj signály zo Severnej a Južnej Ameriky, Ázie a objavily sa aj stanice z JA. Keď však na Slnku neboli žiadne škvrny, bol na pásmach len šum. Na „pajlapy“ staníc z USA a JA však stále môžeme len nostalgicky spomínať.

 

Prehľad významnejších DX aktivít v roku 2021

V januári bol Tony 3D2AG/p opäť na ostrove Rotuma, po roku opäť prišiel Seb, SQ1SGB na britskú antarktickú základňu Halley VI, ale tentokrát vysielal pod značkou VP8/SQ1SGB. Z IOTA aktivít zaujala prevádzka Granta, VK5GR z ostrova Kangaroo (OC-139) pod značkou VK5KI a skupina dominikánskych operátorov bola na ostrove Alto Velo (NA-122) pod značkou HI1IDT.

 

Vo februári sme nezaznamenali žiadnu významnejšiu expedičnú činnosť. V rámci striedania posádok v Antarktíde pracoval Alexey RX6A zo základne Vostok pod značkou RI01ANT a Oleg UA1PBA (ZS1ANF) zo stanice Wolf’s Fang Runway pod značkou ZS7ANF. Z programu IOTA zaujala len prevádzka NP3VI/LH z ostrova Viaques NA-249.

 

 

Marec bol už zaujímavejší. Dominik 3Z9DX prišiel s svojou XYL Joannou na Fidži a začali svoju kontroverznú FT8 prevádzku pod značkami 3D2DOM a 3D2ZK. Ruskí operátori pracovali z Botswany pod značkou A25RU a skupina VK ops z ostrova Cocos Keeling pod značkou VK9CE. Z IOTA aktivít zaujala expedícia UA ops pod značkou RI0Q na ostrov Bolshoy Begichev (AS-152) ktorá bola v poradí piatou zo série „Legendy Arktídy“. Skupina YB ops pracovala pod značkou 7D5RI z ostrova Rupat (OC-245) a aktivovaný bol aj mexický ostrov Holbox (NA-045) pod značkami XF3/XE1JC a XF3/XE1B.

 

V apríli sa ruskí operátori presunuli z Botswany do Mozambique a desať dní vysielali pod značkou C92RU a pri príležitosti Medzinárodného dňa Marconiho vysielala z Radia Vatican stanica HV9SMG.

 

V máji vypukol škandál s prevádzkou 3D2DOM a 3D2ZK a diplomový výbor ARRL oznámil, že spojenia s týmito stanicami nebudú uznávané do DXCC. Z Nigeru sa opäť ozval Adrien F4IHM pod značkou 5UAIHM.

 

Jún bol na DX expedície veľmi chudobný. Za zmienku stojí len prevádzka Haralda DF2WO z Burkiny Faso pod značkou XT2AW a členovia RRC pracovali z ostrova Bakalskiy EU-180 pod značkou R24NEW.

 

V júli zaujali len IOTA aktivity. Ken LA7GIA bol so skupinou ďalších LA operátorov na ostrove Prins Karl Forland (EU-063) pod značkou JW0W, Johannes 5T5PA/p bol na ostrove Arguin (AF-050) a členova RRC pod značkou KL7RRC na ostrove Adak (NA-039).

 

V auguste sa opäť objavil z Fidži Dominik 3Z9DX, tentokrát pod značkou 3D2USU, 84 ročný Pedro HK3X (ex HK3JJH) sa ozval pod značkou HK0/HK3X z ostrova San Andres a Josep EA3BT so svojou XYL Nuriou EA3WL vysielali z ostrova Zanzibar (AF-032) pod značkami 5I3B a 5I3W.

 

V septembri bol Dominik 3D2USU (3Z9DX) na Conway Reefe a pod značkou 3D2CR urobil takmer 34000 spojení. Väčšinou však FT8 a chválil sa, že dokázal obsluhovať 4 PC súčasne a spal len 2 hodiny denne. Pretože dôveryhodne nedokázal, že pri všetkých spojeniach boli v tú istú dobu na oboch stranách prítomní operátori, tieto spojenia nebudú uznávané do programu IOTA. Dokonca ani tých niekoľko spojení, ktoré urobil SSB, čo už je len ťažko pochopiteľné... Z ďalších aktivít zaujala prevádzka Leszeka SP6CIK a Janusza SP9FIH z Komorských ostrovov pod značkami D60AD a D60AC. V septembri bol na dovolenke v Albánsku Zsolt HA8PX spolu s HA8QW a HA8LLH. 24.9. sa na niekoľko hodín ozvali pod značkami ZA/HA8PX, ZA/HA8QW a ZA/HA8LLH z ostrova Sazan (EU-169), ktorý bol naposledy aktivovaný v roku 2010.

 

V októbri bolo najviac DX aktivít. Členovia českého DX expedičného tímu boli na ostrove Sao Tome a pod značkou S9OK urobili vyše 100 000 spojení. Ruský expedičný tím pracoval pod značkou 3DA0RU s eSwatini a v zápätí z Leshota pod značkou 7P8RU. V eSwatini bol aj Yuris YL2GM a so svojim tímom pracoval pod značkou 3DA0WW. Janusz SP9FIH sa ozval pod značkou PJ7P z ostrova Sint Maarten, Antonio EA5RM so svojou skupinou „DXfriends“ z Galapág pod značkou HD8R a v posledný deň októbra začal svoju prevádzku pod značkou TL7M zo Stredoafrickej republiky Ken LA7GIA. Z IOTA aktivít zaujala prevádzka z ostrova Bubaque (AF-020) pod značkami J5T a J5HKT v podaní Silvana I2YSB a spol. a Johannes PA5X spolu s Gerbenom PG5M pracovali pod značkami 5T5PA/p a 5T1GM z ostrova Arguin (AF-050).

 

V Novembri pokračoval Ken, LA7GIA v prevádzke pod značkami TL7M (CW, FT8) a TL8M (SSB), Elvira, IV3FSG vysielala z Mozambique pod značkou C92R a skupina 4X ops z Rwandy pod značkou 9X4X. Don, K6ZO vysielal počas svojej misijnej činnosti z Malawi pod značkou 7Q6M a následne z Komorských ostrovov pod značkou D60AB a z Mayotte pod značkou FH/K6ZO. Ulmar, DK1CE sa opäť ozval z Mali pod značkou TZ1CE a skupina F ops pracovala pod značkou C5C z Gambie a následne jeden deň (10.11.) pod značkou C5B z ostrova Bijol (AF-060).

 

 

V decembri pokračoval Ulmar, DK1CE v prevádzke z Mali pod značkou TZ1CE a po dlhšom čase prekvapil mních Iakovos SV2RSG/A CW a prvý krát aj FT8 prevádzkou z Mt. Athosu na 160m. Uskutočnili sa aj dve veľmi zaujímavé a najmä vzácne IOTA expedície. Skupina VU ops pracovala pod značkou AT7SJ z ostrova Sao Jorge AS-177 (táto skupina bola naposledy aktivovaná v roku 2009) a pod značkou S21DX bol po štyroch rokoch aktivovaný bangladešsky ostrov Kukri-Mukri AS-140.

 

 

Rádioamatéri a Internet

Tak ako každý rok aj v roku 2021 hral Internet pre rádioamatérov dôležitú úlohu a v podstate si bez neho nevieme toto naše krásny hobby už ani predstaviť. Stále pribúdajú DX clustre, ktoré sú navzájom prepojené cez Internet. Cez stránku Club Logu v ktorom sú sústredené denníky takmer všetkých DX expedícií a veľmi užitočný systém OQRS (online služba žiadosti o QSL) môžeme sledovať aktivitu DX expedícií aj v reálnom čase (https://clublog.org/livestream/). Cez Internet si overujeme spojenia v eQSL a LoTW, v ktorom je uložených takmer jeden a pol miliardy spojení a používa ho takmer 155 000 rádioamatérov. Pripojenie k Internetu nám umožňuje posielať výsledky z pretekov takmer okamžite po ich skončení. A má samozrejme množstvo ďalších výhod.

 

QSL

Výmena klasických papierových QSL lístkov ktorá mala už niekoľko rokov klesajúcu tendenciu, sa do určitej miery stabilizovala. Na OM buro, ktorého služby využívalo v roku 2021 asi 700 rádioamatérov prišlo v roku 2021 174 kg QSL, ale len z 24 zemí DXCC. A tento stav je alarmujúci. Jednou z podmienok členstva v IARU je mať funkčnú QSL službu. V roku 2021 však neprišli na OM buro QSL z takých zemí ako je CT, EA, G, HA, HB, OE, OZ, SM, SP, YU. Podľa kontinentov prišli QSLs z 19 zemí EU, len z dvoch zemí Ázie (HA a JA), z dvoch zemí NA (VE a W) a jednej zeme z OC (YB). Ale ani z jednej africkej zeme DXCC a ani z Južnej Ameriky. Jednou z príčin a pravdepodobne tou najväčšou je uzatváranie letísk v mnohých štátoch v dôsledku stále pretrvávajúcej pandemickej situácie a s tým samozrejme súvisí aj preprava poštových zásielok. Stále častejšie sa však na získanie papierového QSL pri DX expedíciách, dovolenkových alebo kontestových aktivitách používa OQRS systém. Takže kto zbiera papierové QSLs, vždy ich môže takýmto spôsobom získať. Má to však aj svoju tienistú stránku. Niektoré stanice, a nie len expedičné, žiadajú za papierový QSL takú sumu, ktorá výrazne prevyšuje sumu za poštovné. Napríklad VK9DX požaduje 5 USD, TL7M 4 USD aj za LoTW. A hovorí sa, že za QSL nastávajúcej DX expedície na ostrov Bouvet 3Y0J budeme musieť zaplatiť 15 USD... Napriek tomu majú papierové QSL stále svoje čaro. Pri pohľade na QSL si obnovíme väčšinou pekné spomienky na toto spojenie, zatiaľ čo potvrdenia cez LoTW len vylepšujú štatistiku...

 

Prevádzka

Zo štatistiky roku 2021 vplýva, že výrazne prevládala FT8 prevádzka. Neznamená to však, že CW a SSB prevádzka je na ústupe. Dokazuje to účasť staníc v CQWW DX Contestoch. SSB časti sa zúčastnilo takmer 11000 staníc a CW časti takmer 10000 staníc. Tento nepomer FT8 a klasickými módmi sa istotne zmení zlepšovaním podmienok šírenia. Netreba však zatracovať tento mód a jeho tvorcov nazývať vrahmi CW. FT8 je časť softvéru WSJT (Weak Signal Communication), ktorého autorom je K1JT. Pokiaľ sa používal len na spojenia odrazom od Mesiaca (napr. JT65), nikomu nevadilo, že to pracujú dva PC medzi sebou. Keď sa však začalo používať FT8 na KV, zasiahlo to egá mnohých rádioamatérov, ktorí začínali v časoch, keď digitálne prevádzky ešte neexistovali a prioritou bola CW prevádzka. Kto nevedel CW, nebol rádioamatér. Áno, v tých časoch sa s tým dalo súhlasiť. Život vo všetkých oblastiach prináša zmeny, úžasné veci v medicíne, výskume kozmu a pod. Tak prečo by nemal prinášať zmeny aj v našom krásnom hobby? Veď vyhlasovať že „mne trvalo urobiť napr. 200 zemí DXCC 10 rokov a nejaký začiatočník, ktorý ani nevie CW to na FT8 urobí za 2 roky“ je zcestné. Už som to napísal niekoľko krát, že rádioamatérstvo musí tomu, kto sa mu venuje, spôsobovať predovšetkým radosť a nemali by sme sortovať rádioamatérov podľa toho koľko sme urobili zemí a koľko diplomov nám visí na stene. Iné je na FT8 prevádzke zarážajúce. Ako som už spomenul, je to prevádzka umožňujúca príjem a detekovanie slabých signálov a výkon vysielača by nemal výraznejšie prekročiť 50W. Aká je však skutočnosť? Stačí si pozrieť vodopád a šírku signálu niektorých staníc. Ak sa objaví na tomto móde vzácnejší DX, niektoré z volajúcich staníc najmä z východnej a južnej EU používajú výkon niekoľko 100 Watt a nie je výnimkou, že aj 1 kW. A toto je problém prevádzky FT8 (FT4) a nie to, že existuje.

 

IOTA

Aj v roku 2021 bol program IOTA ovplyvnený celosvetovou pandemickou situáciou a snáď prvý krát v histórii tohto programu sa stalo, že nebol aktivovaný žiaden nový ostrov alebo ostrovná skupina. Takže na tom, že aj na konci roku 2021 bolo celkovo aktivovaných 1136 ostrovov/skupín sa nič nezmenilo. V aktuálnom IOTA zozname je 1178 skupín. Pokojnú hladinu však rozvíril svojou prevádzkou z Conway Reefu Dominik 3Z9DX, ktorý pracoval 18.-25.9.21 pod značkou 3D2CR. Ako vyhlásil, trénoval FT8 prevádzku na ostrov Bouvet a sám dokázal obsluhovať šesť zariadení, pričom spal len dve hodiny denne. Na to zareagoval výkonný výbor IOTA, ktorý vyhlásil, že tieto spojenia nebudú uznané do programu IOTA, pretože Dominik nedokáže preukázať, že FT8 spojenia urobil v súlade s pravidlom B.3.10 podmienok IOTA v ktorom sa hovorí, že spojenia sú platné len vtedy, keď je na oboch stranách prítomný operátor. S tým sa dá samozrejme súhlasiť, ale napriek tomu vyvolalo toto rozhodnutie v IOTA komunite veľkú vlnu rozhorčenia. Nie sú totiž uznávané ani SSB spojenia ktoré počas pobytu na ostrove urobil, ale naopak stále sú uznávané FT8 spojenia, ktoré urobil v roku 2017.

 

Piráti a nelegálna prevádzka

Zneužitiu vzácnych volacích značiek sa nedá zabrániť. Aj v roku 2021 bolo zneužitých niekoľko vzácnych značiek. Medzi inými napríklad SV2RSG/A, už druhý rok po sebe JX7A, XZ7A, 1A0KM, na pásmach sa objavilo niekoľko EZ staníc, kde je rádioamatérska prevádzka zakázaná už od augusta 2006. Tiež prevádzka staníc s prefixom D1 a D0 je nelegálna (Donetsk). Objavilo sa aj niekoľko „nelegálnych“ staníc v DX clustroch, ktoré však boli väčšinou omylom tých, ktorí ich tam vkladali.

 

Opustili nás

Aj v roku 2021 nás opustilo niekoľko vynikajúcich rádioamatérov vo svete a našich priateľov v OK a OM. V zahraničí to z tých známejších boli E51CG, I4EAT, SP7IDX, G3TEV, SM6CAS, OE1WHC, AA4NC, VU2UR, OZ4FF a mnohí ďalší. Nekrológy OK a OM rádioamatérov ste si mohli prečítať v časopise Rádiožurnál/Rádioamatér a tiež ich nebolo málo. Za všetkých však musím spomenúť vynikajúceho rádioamatéra, človeka a môjho dobrého priateľa Petra Martišku, OM3PA. Na všetkých budeme s úctou spomínať.

 

DXCC

V zozname zemí DXCC nenastali ani v roku 2021 žiadne zmeny. Stále je v ňom 340 platných zemí a 62 zrušených zemí DXCC.

 

Zeme ktoré neboli aktivované v roku 2021:

V roku 2021 nebolo aktivovaných 72 zemí DXCC. Sú to:

Afrika (17) - 3B6, 3C, 3C0, 3Y/B, 9Q, 9U, E3, FT/G, FT/J, FT/T, FT/W, FT/X, FT/Z, TN, VK0H, ZD9 a ZS8.

Antarktída (1) – 3Y0/P

Ázia (11) - 1S, 7O, BQ9P, BS7H, E4, EZ, P5, VU4, VU7, XZ, a YK.

Európa (3) - 1A0, 4U1ITU a R1F

Sev. Amerika (9) - CY0, CY9, FO/C, KG4, KP1, KP5, TI9, XF4 a YV0.

Oceánia (25) - 4W, E6, FK/C, FW, H40 (Temotu), H44, KH1, KH3, KH4, KH5, KH7K, KH8, KH8/S, T2, T31, T32, T33, V6, VK0M, VK9M, VK9W, VP6D, ZK3, ZL8 a ZL9.

Južná Amerika (6) - CE0/X, HK0/M, PY0/S, PY0/T, VP8 (S. Ga.), a VP8 (S. Sand.)

13 zemí DXCC nebolo aktivovaných viac ako 10 rokov: 3Y/B, 3Y/P, BQ9P, BS7H, CE0X, EZ, FT/G, FT/W, KH3 , KH7K, P5, YK a YV0. To znamená že kto chce získať DXCC Honour Roll bude mu to trvať viac ako 10 rokov.

 

DX expedície očakávané v roku 2022

V situácii v ktorej sa stále nachádzame, môžeme o nastávajúcich DX expedíciách opäť len špekulovať. Dominik 3Z9DX, ktorý je už takmer rok na Fidži sa stále neurčito vyjadruje o expedícii na ostrov Bouvet. Isté je, že pokiaľ sa pandemická situácia v Južnej Afrike výrazne nezlepší, na Bouvet nepôjde. Ak mu nevyjde Bouvet, chce ísť v roku 2022 na IOTA expedíciu do Pacifiku, konkrétne spomína ostrovy Banaba (T33T) a Tuvalu (T22T). Naopak veľmi nádejne vyzerá DX expedícia na Bouvet, ktorú organizuje Ken LA7GIA a mohla by sa uskutočniť koncom roku 2022. Má tím skúsených operátorov, ktorí nacvičuje vyloďovanie, záchranné práce a stavbu tábora. Má takmer kompletné technické vybavenie pre šesť staníc a smelý plán, urobiť aspoň 120 000 spojení. Nemá však ešte celkom naplnený rozpočet, má však zaplatenú zálohu za loď, ktorá ich na Bouvet má dopraviť. No loď ... je to plachetnica s dvojčlennou posádkou, ktorá má vraj skúsenosti s plavbami do Antarktídy. Bouvet ale nie je Antarktída, kde obyčajne hladina mora pripomína zrkadlo, na rozdiel od plavebných podmienok v okolí ostrova Bouvet, v ktorých neuspeli ani ľadoborce s vrtuľníkmi. Videl som štvorminútové video z plavby tejto plachetnice, ktorej názov je „MARAMA“. Môžete ju vidieť na stránke https://www.3y0j.no/. Od roku 1977, kedy sa dokázateľne uskutočnila prvá, niekoľkohodinová prevádzka z ostrova (3Y1VC, 3Y5CC), sa rádioamatéri dostali na ostrov do roku 2007 len ako členovia vedeckých tímov. Jediná, čisto rádioamatérska expedícia, ktorej sa za pomoci vrtuľníka podarilo dostať na ostrov Bouvet sa uskutočnila na prelome rokov 1989-1990 (3Y5X). Všetky ďalšie pokusy (3Y0Z v roku 2018 a 3Y0I v roku 2019) skončili neúspešne. Držme Kenovi a jeho tímu palce... V decembri by sa mala uskutočniť aj jednočlenná DX expedícia na ostrov Crozet /FT/W). V IOTA programe má byť po 11 rokoch opäť aktivovaný ostrov Rockall EU-189 a sudánsky ostrov Mukawwar AF-115, ktorý doteraz nebol aktivovaný. O ďalších významnejších DX expedíciách, preložených na rok 2022 som písal v úvode tejto Revue. Možno však prekvapia aj niektorí iní...

Prajem Vám v roku 2022 veľa rádioamatérskych úspechov.

Števo Horecký, OM3JW
Január 2022