Jeden z nejznámějších japonských radioamatérů, Shin Onisawa, JA1NUT se vzdal koncese a skončil s radioamatérstvím. 5. září 2022 k tomu na svém blogu http://nuttycellist-unknown.blogspot.com/2022/09/farewell-for-now-at-least-at-present.html napsal toto:

decor

Už je to pár týdnů, co mi vypršela licence na radioamatérskou stanici. Poslední měsíce jsem přemýšlel, jestli ji mám obnovit nebo ne. Rozhodl jsem se, že ji obnovovat několik týdnů před jeho vypršením nebudu.

 VE3DZ a JA1NUT

 VE3DZ a JA1NUT

Ham radio je nezbytnou součástí mého života od doby, kdy jsem s ním v roce 1963 začal. Kromě 70. let, kdy jsem byl studentem medicíny a později rezidentem, vždy zabíralo velkou část mé mysli. Poznal jsem díky tomu spoustu dobrých přátel a zažil jsem s nimi vzrušující chvíle. Proč jsem se rozhodl s tím skončit?

Nejdůležitějším důvodem je, že radioamatéři, zvláště můj milovaný způsob komunikace, tedy CW, z mého pohledu prošel za poslední jedno nebo dvě desetiletí drastickými změnami. Jak možná víte, zajímal jsem se o ragchewing na CW. Kdysi mě bavil každý aspekt CW, od soutěží až po ragchewing. Jak stárnu, můj zájem se soustředil na QSO typu „řekni mi svůj příběh“. Věřím, že CW jako druh provozu nám přináší potěšení, když se očekávání odeslané zprávy ukáže jako úspěšné. Je to srovnatelné s potěšením z hudby, kterou cítíme odměněni ve stejném očekávání. Bohužel rok od roku takových operátorů ubývá. CW se stalo módem pro rychlá a okamžitá QSO. Každý večer, když jsem si vzal sklenici piva, bylo pro mě zvykem volat CQ na 40m s očekáváním takového QSO typu "řekni mi svůj příběh", což bylo v 80. až 90. letech docela běžné. V poslední době jsem se přistihl, že v zoufalství častěji sahám po vypínači.

Měl bych dodat, že většina CW QSO se v dnešní době stala obousměrným monologem. Nebudu nikoho ponižovat, ale věřím, že jsem se často stal jedním z těchto dvousměrných operátorů monologu. To může odrážet stárnutí populace CW operátorů. Užil jsem si jakýkoli dlouhý příběh od přátel, pokud jsem je dobře znal. Ale měl jsem přiznat, že to pro mě bylo mučení, když jsem byl nucen poslouchat příběhy od kohokoli, koho jsem dobře neznal. To může být jemný, ale převládající problém mezi operátory CW.

Možná, že radioamatérství prošlo drastickou změnou, kterou jsem nedokázal dohnat. To mě přimělo skončit s tímto koníčkem. Během několika zimních měsíců tohoto roku jsem byl docela aktivní na pásmech, abych se ujistil, zda mé rozhodnutí skončit s radioamatérstvím bylo pro mě správné nebo ne. Usoudil jsem, že mé rozhodnutí bylo správné a nebylo způsobeno dočasnou náladou.

Dalším důvodem pro odchod z rádia byl nepořádek v licenčním systému v naší zemi. Nebudu to tady opakovat. Jde o jev typický pro takovou dysfunkci či korupci ve správě, která je u nás v různých aspektech hojně pozorována. Obávám se, že to špatným způsobem deaktivuje naši společnost. Pokud by vás takový problém měl zajímat, podívejte se na předchozí příspěvek na tomto blogu.

http://nuttycellist-unknown.blogspot.com/2020/11/ham-radio-licensees-are-steadily.html

Později jsem slyšel, že správní úřad odložil nebo stáhl toto směšné nařízení *). Můj názor to nezměnilo. Když jsem slyšel o tomto ústupkovém příběhu pro byrokraty a související organizace/výrobce, pevně jsem se rozhodl, že již nebudu součástí tohoto systému.

Přes den jsem byl aktivní na zahrádce venku a večer se zaměstnávám v kuchyni a připravuji večeři a beru si jako obvykle sklenici piva. Od té doby, co jsem skončil s rádiem, žádný velký rozdíl a změna v mém životě. Ale před pár dny se mi zdál zvláštní sen. Mluvil jsem s operátorem jedné neznámé klubové stanice, možná školní stanice. Bylo to na 40m fone. Stejně, jako když jsem začínal s rádiem s malinkým vysílačem s elektronkou 6AQ5, 5 lampovým přijímačem a nízkým dipólem, napájeným žebříčkem. Může to být jen vzpomínka na staré časy nebo to může být touha vrátit se zpět do podvědomí. Nevím. Pokud bude licenční systém deregulován na úroveň většiny ostatních zemí, pak bych se k němu určitě rád vrátil, možná si pořídím menší zařízení a vrátím se k tomuto koníčku znovu. Takže bych řekl, že je to jen přestávka, i když nevím, kdy skončí.

Váhal jsem, zda zveřejnit své rozhodnutí přátelům. Pro některé z nich to může být nepříjemná a dokonce rozrušující zpráva. Ale ve víře, že bych vás měl informovat a vyjádřit svou vděčnost za vaše přátelství se mnou po celá desetiletí, jsem to nakonec dokázal. Můžeme se s nimi spojit prostřednictvím internetu, který nahradil náš koníček, nebo klasickou poštou. Čas stále běží. Měli bychom se připravit na konec našich životů.

Samozřejmě bych pokračoval v aktivitách na tomto blogu nebo na Facebooku. Jakékoli zprávy od vás tam ocení.

*) Zvláštní poplatek za provozování starších zařízení.