TUVALU – T2
Země DXCC/continent: Tuvalu /OC
Azimut/vzdálenost: 23 st. /345 st., 15200 km, časové pásmo k UTC: +12
Pořadí ve stovce nejžádanějších zemích: 82

Minulost DXCC a expedic:

Tuvalu nebo také Lagunové ostrovy, je evidentně krásné a poklidné souostroví složené z 8-9 ostrovů v Pacifiku, charakteristické malou výškou nad hořem – udává se 5m, snímky jak letecké tak ze života ostrova to potvrzují. Nízká nadmořská výška způsobila, že se dostaly do hledáčku „zelených katastrofických“ skupin s výstupem - rychle se odstěhujte, než se ostrov potopí. Země, která má mimochodem dle encyklopedie nejmenší počet obyvatel v samostatném státě – vyjma Vatikánu, se snaží problém řešit možností přijetí obyvatel v katastrofickém případě na územích jiných států, především Nového Zélandu, s nímž má nejužší vazby, ale zřejmě zvítězila i alternativa, využít lokalitu a asi i situaci pro turistiku, což má pro amatéry velice příznivý dopad.

V seznamu DXCC je T2 od 1.7.1976 po oddělení od Gilbertových ostrovů. Dříve byly expedice na ostrov spíše mimořádnou událostí. Specielně ale letošní jaro přineslo díky turistice totální obrat. Hned 3 expedice jdoucí po sobě, mohou zemi dostat z hlediska nejžádanějších, zvláště pro EU, někam daleko za stovku uveřejňovaných v žebříčku.



T2GM – 16.3. – 22.3.2013
OP: GM
QSL: GM4FDM

Expedici provázely obrovské dopravní potíže jak na startu v GM tak zatouláním bagáže. Naštěstí to chlapci z GM nevzdali a expedici dotáhli k úspěchu. Díky přece jenom slušné vzdálenosti od EU bylo třeba na horních pásmech hledat skuliny pro QSO, ale našly se, i když mnohdy k překonání šíření do střední EU scházel jeden skok, jak bylo patrné ze spotů. Na spodních pásmech díky časovému posunu byla QSO dost nereálná.

Chlapci nejeli žádným extra tempem, ale dobře poslouchali a i RTTY docela odsýpalo. Celkem přes 18 tis. QSO a 7922 značkami.

QSL manager GM4FDM je spolehlivý, takže výsledek by mohl uspokojit.



T2TT – 22.3. – 2.4.2013
OP: NL8F
QSL: K8NA

Jednomužná expedice, která pro EU nepřinesla žádné velké možnosti QSO, z probíhajícího provozu SSB byla až na výjimky jasná orientace na stanice z USA.



T2YY – 23.3. – 3.4.2013
OP: DL
QSL: DH7WW

Chtělo se mi zvolat vynikající expedice s nádhernými signály. Bohužel gradace provozu byla zmařena tragickou událostí – úmrtím Ingolfa DL4JS. Od té doby, se zbylí 2 členové expedice vyskytovali na pásmech jen sporadicky, jak okamžitě avizovali, nepracovali již RTTY, což bylo zřejmě doménou právě DL4JS. Do okamžiku tragické události byly signály jak na 20m a především 27.3. na 15m doslova vynikající po mnoho hodin a při zkušenostech operátorů a jejich zaměřením na QSO s EU, radost sledovat provoz i na RTTY. Nezbývá než tichou vzpomínkou na DL4JS vzdát hold.

QSL manager DH7WW je vynikající, posílá QSL i přes buro.

Karel OK1EP