Burundi - 9U
Země DXCC/continent: Burundi (Burundská republika)/AF
Azimut/vzdálenost: cca 162 st. / 348 st., 6040 km, časové pásmo k UTC: +2
Pořadí v nejžádanějších zemích: není mezi 100 nejžádanějšími

Minulost DXCC a expedic:

Minulost Burundi je silně poznamenána politickými a územními změnami v AF, tj. kolonizací, změnami po 2.světové válce (Ruanda-Urundi/OSN) a hlavně pak v šedesátých letech vznikem nových států a téměř trvalými boji mezi Hutuy a Tutsii. Možnost amatérského provozu byla vždy silně ovlivněna bezpečnostní situací a změnami vládců v této oblasti, což se projevilo i ve statutu DXCC především do roku 1962.

Přesto jsem napočítal dostatek expedic z posledních 20-ti let, nakonec 9U není daleko a směr šíření není až tak závislý na slunečním cyklu. Z poslední doby byly asi nejvýznamnější aktivity 9U0X (2002-DJ6SI a DJ9ZB) a 9U0A (2007- DL7DF a spol.), ta zejména proto, že se věnovala i v dostatečné míře RTTY i PSK31.

 

 


9U4U – 14.2 – 24.2.2013
OPs: ON, PA
QSL: M0URX

Provoz byl zahájen 14.2. odpoledne, díky průběžným zprávám na DX-World byly jak z přípravy tak přesunu operátorů do 9U dostatečné informace, včetně časových údajů o zahájení provozu. Jako obvykle začátek provozu znamenal rychlý nárůst QSO i když rychlost provozu na CW nebyla extrémně vysoká. V průběhu expedice - 19. 2. Došlo ke zničení části antén, některých neopravitelně, ale zrovna noc z 19 na 20.2. znamenala pro EU velmi dobré condy s množstvím QSO. Ocenil jsem, že operátoři si především na spodních pásmech hlídali kdy je svítání v JA a přesto, že byli v EU dobře slyšitelní, využívali otevření těchto pásem pro spojení především s JA. Naopak bylo zřejmé, že v nocích kdy byl použitelný kmitočet nízký. se daleko častěji přelaďovali a zkoušeli možnost slušného rate. Pro on-line log používali Club log, doplňovaný 1 x denně, doplněný aktuálními informacemi na jejich web stránce, kde každý den doplňovali informace o podmínkách a stavu zařízení, včetně fotek.

Celkem 9U4U navázala vynikajících cca 70000 QSO z toho s EU přes 63%, NA cca 23% což jistě uspokojilo všechny kdo QSO potřebovali, včetně OK.

Kromě dobrého hodnocení provozu 9U4U jistě vyvrcholením bude (a tak to má být) i získání QSL od M0URX, kterého považuji v současné době za jednoho z nejlepších QSL managerů co se týče rychlosti a spolehlivosti, buď přes OQRS (jak direkt tak via buro) nebo klasickým direct.

Karel OK1EP