SPRATLY Islands
Země DXCC/continent: Spratly Islands/AS
Azimut/vzdálenost: 79 st. /320 st., 9800 km, časové pásmo k UTC:+8
Pořadí v nejžádanějších zemích: 60

Minulost DXCC a expedic:

Minulost této země (z hlediska geopolitického to země není) je chaotická a zřejmě dodnes nevyřešená, nicméně do DXCC uznaná  kolem roku 1970.

Původně asi čínské ostrovy zakreslené ve starých čínských mapách, posléze nárokovány angličany (od nich je zřejmě odvozen i dnešní nárok   Brunei a Malaysie, posléze nárok  francouzů (kteří ostrovy zařadili do Francouzské Indočíny), ve 2.sv. válce obsadili část ostrovů Japonci, po 2.sv. válce byli ostrovy vráceny do  Francouzské Indočíny, pak je částečně obsadila  Čína, nakonec si nároky činí i Vietnam a Filipíny. Kromě stálých  místních šarvátek a uplatňování územních nároků, občas vyústěných do náznaků vojenských konfliktů, byly začátky i pro amatéry dramatické viz osud DL operátorů.

Pro expedice, kterých by se dalo spočítat za poslední roky mnoho, ale vesměs jedno či dvou mužných, přesto udržuje pořadí nejžádanější země na pozici 60 (myslím v jako důsledek hlasování stanic z USA), jsou dnes vesměs využívány značky 9M ….. zřejmě pro snadnější získání koncese a provoz z bezpečnějších turistických lokalit. V  seznamu DXCC je uváděn jako hlavní prefix 1S. (našel jsem jen 1S0XV s UA op. expedice z roku 1990, předtím např. 1S1DX), Asi bychom 1S, BV9P a BS7H mohli zařadit do stejně bezpečnostní zóny i když Spratly je na tom asi v současnosti podstatně lépe.


9M4SLL – 10.3. – 18.3..2013
OP: 9M včetně cizinců žijících v 9M
QSL: M0URX

Expedice lehce  nadprůměrná, perfektní provoz, bohužel dle hlášení operátorů problémy s pásmy 80 a 160m, občasné zneužívání značky piráty, využití on line logu – club log.

Celkový počet  43705 QSO, očekával bych asi kolem 60tis. z toho 50% s EU, dokresluje trvalý zájem amerických stanic v hlasování, nízký byl počet  QSO RTTY,

Možnost snadného získání QSL je díky M0URX rychlá a 100%.

Expedice dala jistě mnoha stanicím nové pásmové body, navíc díky vybudovanému turistickému zázemí v části patřící k 9M, je předpoklad dalších expedic.

Karel OK1EP