alebo

ako zažiť viac zábavy pri DX prevádzke.

  1. Ak počujete "pajlap", nájdite si presný kmitočet DX stanice a začnite na ňom pomaly ladiť váš koncový stupeň. Laďte dôsledne a pomaly aby to malo patričný účinok, však aj vy máte na tú frekvenciu nárok. Čím dlhšie budete ladiť, tým lepšie. Nech všetci vedia, že aj vy sa pripravujete volať DX stanicu.

  2. Ak neviete zistiť značku DX stanice kľudne sa spýtajte: "What is the DX callsign?" Ak pracuje CW stačí vyslať "DX?" alebo "CALL?" A opakujte to dovtedy pokiaľ vám niekto nedá značku DX stanice. Týmto dáte všetkým jasne najavo že máte vážny záujem pracovať s touto DX stanicou.

  3. Keď už viete o akú DX stanicu sa jedná začnite ju volať na jej frekvencii. Keď neodpovedá, volajte znovu a znovu. Aj keď DX stanica pracuje split, nie je totiž vylúčené že nepočúva aj na svojej vysielacej frekvencii.

  4. Keď DX stanica hovorí, že "ABC only" - nenechajte sa zmiasť. Ak hovorí, že "only Japan" - nenechajte sa zmiasť. Ak hovorí, "only nr.2 " - nenechajte sa zmiasť. Stále vysielajte svoju značku. Na www.qrz.com si zistite ako sa volá a zavolajte ho aj menom, napr. "How copy Jose?". Bude si myslieť že sa poznáte. Musíte mu vnútiť svoju taktiku. Nemôže predsa pracovať s iným kontinentom keď ho voláte vy. Niektoré DX stanice vôbec nevedia čo chcú. Vy to však musíte vedieť a preto volajte a volajte.

  5. Ak chcete s DX stanicou pracovať aj na iných módoch nebojte sa mu povedať aby sa preladil. A najlepšie vtedy, keď ho v "pajlape" volajú stovky staníc. Povedzte mu jasne že s ním chcete pracovať PSK31, RTTY, prípadne na iných módoch a pásmach a v žiadnom prípade mu nezabudnite povedať aj frekvenciu a čas kedy by tam mal byť. Buďte si istý že stúpnete v očiach všetkých keď zistia že dokážete pracovať aj na iných pásmach a módoch.

  6. Ak ste už pracovali s DX stanicou aj predtým, nezabudnite ju zavolať znovu a najmä povedať mu že je oveľa silnejší než bol v posledných šiestich spojeniach ktoré ste spolu mali v poslednom týždni. Pre DX stanicu to bude veľmi užitočná informácia. Všetci ostatní volajúci vás budú oveľa viac rešpektovať a spoznajú vo vás skutočného DX mana.

  7. Keď objavíte DX "pajlap" dokážte všetkým že vaše prevádzkové schopnosti sú na vysokej úrovni. Najlepšie to docielite tým, že sa na frekvencii DX stanice spýtate "QRL ?", alebo "Is this frequency in use?". Dokážete všetkým že máte charakter a ste starostlivý človek.

  8. Keď sa vám konečne podarí urobiť spojenie s DX stanicou, nezabudnite na dôležité informácie o svojom transceivri, anténe, počasí a istotne ju poteší aj informácia koľko mate detí prípadne vnúčat. Veď čo má DX stanica z toho ak počuje len vaše 59 prípadne 599. A navyše, poteší to aj ďalších ktorí čakajú na spojenie.

  9. Potom, čo ste už pracovali s DX stanicou mali by ste sa spýtať na QSL informáciu. Nie je podstatné že bola uverejnená v DX clustri, DX Bulletinoch aj na Internete. Nebudete sa predsa obťažovať ich čítaním. Jednoduchšie je sa to spýtať priamo na jej frekvencii CW "QSL info?" alebo SSB "What is the QSL information?" Ak nedostanete odpoveď ani na 8-10 krát, buďte trpezlivý a pokračujete v otázkach. Nakoniec sa predsa musí nájsť niekto kto vám pomôže. Čo tam potom že stovky staníc čakajú na spojenie, však táto informácia je dôležitá pre všetkých a mali by vám byť vďační.

Pobaviť sa môžete aj takto:

Pri split prevádzke trávte väčšinu času počúvaním a vysielaním na frekvencii DX stanice. Chráňte DX stanicu! Ak niekto náhodou aj nechtiac zavolá na frekvencii DX stanice, okamžite zareagujte a vysielajte CW pekne pomaly a viackrát "UP" alebo "LID". Pri SSB prevádzke zase "SPLIT" prípadne ráznejšie "you idiot, working split".

Má to určité výhody:

  1. Tí ktorí čakajú na prácu s DX stanicou vám budú vďační za informáciu že DX stanica pracuje split

  2. Aj DX stanica vám bude vďačná že sa snažíte aby jej frekvencia nebola rušená.

Neberte to však prosím vážne !!

Števo, OM3JW